Bijna de helft van de Nederlanders kijkt internet via TV

42% van de Nederlandse huishoudens heeft internettoegang via het TV-toestel. 88% van de huishoudens heeft digitale TV. In twee op de drie huishoudens is een tablet aanwezig. Dit blijkt uit de Media Standaard Survey (MSS) die door Kantar TNS wordt uitgevoerd in opdracht van SKO en de andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken. In de eerste helft van 2017 werden er 2.981 huishoudens en 2.506 individuen van 13 jaar of ouder ondervraagd.

Internettoegang via de computer blijft met 93% gelijk aan de tweede helft van 2016. Het aantal huishoudens met directe internettoegang via de televisie (Connected TV) groeit fors verder van 37% in de tweede helft van 2016 naar 42% in de eerste helft van 2017. In 15% van de huishoudens is een mediacenter of dongle voor op de TV (zoals Apple TV of Google Chromecast) aanwezig.

88% van de Nederlandse huishoudens is voorzien van digitale televisie op één of meer toestellen. Dit percentage digitale ontvangst bleef op het niveau van de tweede helft van 2016. De helft van de huishoudens (50%) geeft aan een digitale aansluiting via de kabel te hebben. 18% procent van de huishoudens heeft digitale aansluiting via internet. In 11% van de huishoudens is glasvezel te vinden als bron van digitale ontvangst. 6% van de huishoudens ontvangt TV via Digitenne op één van de toestellen en 3% heeft een schotel. Deze percentages zijn vergelijkbaar met die van de tweede helft van vorig jaar. Wel daalde het aantal huishoudens met analoge ontvangst op één of meer TV-toestellen verder van 22% in de tweede helft van 2016 naar 18% in de eerste helft van 2017.

84% van personen van 13 jaar en ouder zijn in bezit van een smartphone. Dit percentage is gelijk aan de tweede helft van 2016. In 78% van de huishoudens is een laptop aanwezig en in 45% een desktop computer. Het aantal huishoudens met een tablet is gestegen van 63% in de tweede helft van 2016 naar 67% in de eerste helft van 2017.

Bron: Stichting KijkOnderzoek/MSS

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK