1/3 Nederlanders leest e-book

We lezen meer en meer de digitale versie van een boek, maar geven het papieren boek (nog) niet op. Dat blijkt uit de Boekbarometer 2013 waarmee eci.nl jaarlijks het leesgedrag van Nederlanders en Vlamingen meet.
De conclusie in deze meest recente Boekbarometer 2013 is dat 37% van de Nederlanders het afgelopen jaar minstens een e-book heeft gelezen, het jaar daarvoor jaar was nog slechts met 11%. Dit staat gelijk aan één op de drie Nederlanders. Veruit de populairste titels zijn Inferno van Dan Brown en Vijftig Tinten Grijs van E.L. James. Dit betekent niet dat het papieren boek niet meer geliefd is; 90% van de boeklezers zegt minimaal vier papieren boeken per jaar te lezen.
Opvallende conclusie uit de Boekbarometer is verder dat 29% van de Nederlanders geen voordeel zien van een e-book ten opzichte van een papieren boek. De liefhebbers van het ouderwetse boek vinden e-books ‘kunstmatig en onprettig om te lezen’. De e-bookadepten waarderen  daarentegen de gebruksvriendelijkheid van digitaal lezen en het feit dat het digitale boek altijd voorhanden is. Een derde van e-bookslezers leest tien boeken per jaar op zijn tablet.
Opmerkelijk feit is dat lang niet iedere digitale lezer een e-reader gebruikt. Hoewel bekend is dat de schermkwaliteit een prettigere leeservaring biedt, gebruikt 30% van de e-book lezers liever de tablet die toch al in de huiskamer ligt.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 zijn in voorbereiding en zullen ook online worden gegeven. In de komende weken worden de 2021 trainingen gepubliceerd. Kijk voor het huidige aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK