Consument leest meer digitaal, minder van papier

telegraafDat is grofweg de conlcusie van de nieuwe NOM Print Monitor, uitgevoerd door Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM). De cijfers onderstrepen de trend van print naar online. Het bereik van de agbladen, inclusief gratis titels, daalde ruim 3% ( van 60,4% in 2012 naar 57,1% in 2013). Het bereik van tijdschriften daalde slechts licht, van 87,7% naar 87%.
Het lezen op digitale platformen zoals computer/laptop, tablet of smartphone is daarentegen flink gestegen. Vooral de krant online lezen groeit in populariteit; vorig jaar las 38% van de Nederlanders hun krant op hun computer of laptop. Inmiddels leest een kleine 20% de krant op zijn smartphone. Sinds 2010 is ook het lezen van dagbladen op een tablet gestegen van krap 3% naar ruim 20%.
Hoewel minder sterk als bij kranten, worden ook tijdschriften meer en meer online gelezen; 13,3 % van de Nederlanders leest wel eens een tijdschrift op zijn pc, 4,5% op zijn smartphone en 7,6% op een tablet. Opvallend, e-readers worden gebruikt om boeken te lezen; het lezen van kranten en tijdschriften op e-readers komt nauwelijks voor.

Lees ook: Meer varianten van betaalmuur

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK