Pure Digital slaat brug tussen printsector en creatieve industrie

Pure Digital, het digitale-printevenement voor de creatieve industrie (dat van 17-19 april gelijk met het evenement Building Holland in de RAI in Amsterdam plaatsvond) is door organisatoren, exposanten, partners en bezoekers alom geprezen als een groot succes. De beurs, met ruim 1000 bezoekers en 35 exposanten, bood afgevaardigden uit verschillende geledingen van de creatieve community, en de markt voor grafische kunst, de mogelijkheid om inspiratie, kennis en contacten op te doen voor het creëren van unieke, indrukwekkende digitale printtoepassingen.

In een poging een brug te slaan tussen de printsector en de creatieve industrie, werd Pure Digital door exposanten benut als een podium, om te laten zien welke innovatieve mogelijkheden digitale printtoepassingen de creatieve community kunnen bieden.

De bezoekers waren voornamelijk afkomstig uit de Benelux, waarbij Nederland met 79,6% van de bezoekers het best vertegenwoordigd was. Er waren niettemin 38 landen aanwezig, met België (8,1%), Duitsland (5,5%) en het Verenigd Koninkrijk (2%) als volgende grootste landen.

Marcus Timson, mede-oprichter van Pure Digital vertelt: “We zijn ontzettend blij met het succes van de show. Pure Digital is in het leven geroepen om de creatieve industrie te verbinden met het unieke potentieel van digitaal printwerk, en met name om te laten zien welke decortoepassingen in kleine oplagen en retailtoepassingen mogelijk zijn. Ondanks de technische vooruitgang op het gebied van digitaal printen, maakt digitale print verrassend genoeg nog steeds maar 3% uit van alle printwerk. Volgens onderzoek van Pure Digital is het gebrek aan samenhang tussen de printsector, en de creatieve industrie,  hiervan de belangrijkste oorzaak.

“Bezoekers is gevraagd uit welke branche ze afkomstig waren en 52% van hen noemde de creatieve industrie, 38% de printsector en 9% viel in de categorie ‘overig’. Tijdens het evenement lag de nadruk op creatieve toepassingen en bestond de missie uit ‘het slaan van een brug’ tussen beide sectoren. Dit werd door de bezoekers als zeer succesvol gezien. Ook werd ons educatieve programma zeer goed ontvangen door het toegestroomde publiek, dat tijdens de driedaagse beurs deelnam aan sessies. Gezien het succes van deze editie kijken we ernaar uit Pure Digital in 2019 nog verder te ontwikkelen en uit te breiden.”

Als locatie voor Pure Digital werd met opzet gekozen voor Amsterdam, omdat de stad algemeen wordt beschouwd als een van de toonaangevende Europese creatieve hotspots. In Amsterdam zijn momenteel meer dan 40.000 mensen werkzaam in de design- en reclamebranche en de creatieve sector, en de Nederlandse print- en signindustrie wordt tot de meest innovatieve ter wereld gerekend.

Exposanten waren zeer positief over het succes van de eerste editie. Hieronder een greep uit de reeks opmerkingen en indrukken van exposanten, sprekers en bezoekers van Pure Digital:

Christoph Gamper, CEO, Durst: “We kennen onze klanten binnen de markt voor grafische grootformaattoepassingen bijzonder goed. Op alle grote grafische vakbeurzen komen we voor 90% bekenden tegen. Ik denk dat het belangrijk is om mensen te ontmoeten van buiten ons directe klantenbestand, om een beter inzicht te krijgen in wat de ‘klanten van onze klanten’ willen. Het zijn nu juist de creatieve mensen waarmee we in contact willen komen en die we willen begrijpen. Ons besluit om deel te nemen aan Pure Digital en onze aanwezigheid op traditionele grafische beurzen terug te schroeven, is hiervan het rechtstreekse gevolg. Om een gezonde toekomst te garanderen moet de digitale printsector nieuwe grenzen opzoeken, en contact leggen met nieuwe community’s. Alleen op die manier kan deze technologie groeien en zich verder ontwikkelen. Pure Digital is een evenement dat wij als Durst een warm hart toedragen. De eerste show was een mooie stap in de goede richting, en we kijken ernaar uit om een bijdrage te leveren aan verdere groei, ontwikkeling en succes.”

Binnenhuisarchitect Hil Driessen: “Het programma van Pure Digital leidt tot synergie en kruisbestuiving tussen de creatieve industrie en de digitale printsector. En het was tevens een leuk evenement om mensen te ontmoeten en te spreken en zo een idee te krijgen van alle mogelijke nieuwe toepassingen en recente ontwikkelingen voor de interieur-, retail- en hotelbranche. Ook de samenwerking met FM Brooks en het team van Pure Digital is zeer goed bevallen.”

Terry Raghunath van HP legt uit: “Wat ik erg prettig vind aan Pure Digital, is de sfeer van samenwerking die uitgaat van het evenement. De organisatoren zijn er zeer goed in geslaagd een divers en tegelijkertijd gelijkgestemd publiek bij elkaar te brengen, dat graag een steentje wil bijdragen aan het opzetten van een nieuwe printcommunity. De show bood uitstekende gelegenheden om te netwerken. Ik heb zeer waardevolle contacten gelegd met: architecten, ontwerpers, printbedrijven, verslaggevers en ook fabrikanten van printmaterialen. De leukste manier om interessante mensen met relevante kennis te ontmoeten, is als je tijd hebt om een goed gesprek met elkaar te voeren in een stimulerende omgeving. Goed gedaan, en dank je wel Pure Digital!”

Mathew Faulkner, Canon Europe: “Ik ben groot voorstander van het ‘dichten van de kloof’ tussen de gemeenschappen van de printsector en de creatieve industrie. Als het ons lukt creatieven uit de wereld van architectuur, decor, retail en verpakking te interesseren voor de mogelijkheden van printwerk, dan is dat natuurlijk een uitstekende manier om verdere groei en ontwikkeling van deze printtoepassingen te garanderen. Door mensen bij elkaar te brengen die niet regelmatig de mogelijkheid hebben om te netwerken, wordt het volledige potentieel van zowel bestaande als nieuwe markten blootgelegd. Pure Digital was een succes, doordat het duidelijk in het teken stond van deze missie, en zal ongetwijfeld uitgroeien tot een evenement dat in brede kring wordt erkend als de vakbeurs om te bezoeken als je inspiratie wilt opdoen op het gebied van digitaal printwerk. Wij leveren graag onze bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Pure Digital en de funderingen van het evenement en de community.”

Dennis Hoogendoorn, Canon Nederland: “Bij Canon zijn we volledig overtuigd van de eindeloze mogelijkheden van printwerk voor interieurdecor, retail en verpakkingen. We hebben de visie van Marcus en Frazer om een brug te slaan tussen de printsector en de creatieve industrie, dus vanaf het begin ondersteund. Ook al heeft Pure Digital in eerste instantie nog niet de gewenste hoeveelheid standhouders en bezoekers getrokken, in onze ogen is dit een goede basis voor een branchebrede aanpak, om de sectoren te inspireren en bij elkaar te brengen. Dit alles om een ecosysteem op te zetten, waarin de printsector de kracht van printwerk onder de aandacht kan brengen en de creatieve industrie de kans krijgt om kennis te maken met de eindeloze mogelijkheden die printwerk hen kan bieden. Graag feliciteer ik FM Brooks met het bereiken van deze eerste mijlpaal in dit traject!”

Muriël Knippers, Antalis Benelux: “Antalis kijkt terug op een geslaagde eerste editie van Pure Digital, hét digitale printevenement voor de creatieve industrie. Voor ons als Europees specialist in materialen voor visuele communicatie en media voor groot- en kleinformaat printwerk, was dit een unieke gelegenheid om onze nieuwe generatie materialen te demonstreren. Bezoekers konden in onze pop-upstore inspiratie opdoen en kennismaken met de creatieve vrijheid die ons productassortiment voor binnenhuisarchitectuur biedt. Met dit evenement is de organisatie van Pure Digital erin geslaagd een ‘brug te slaan’ tussen de creatieven en de printsector. Wij kijken uit naar de volgende editie van Pure Digital en in de tussentijd: Print je creativiteit!”

Sabrina Slagman van Probo: “Probo heeft deelgenomen aan de Pure Digital Show, omdat we als innovatieve organisatie graag nieuwe, innovatieve initiatieven op printgebied ondersteunen. Het doel van Pure Digital was, om mensen bijeen te brengen om op nieuwe manieren van elkaar te leren en met elkaar te praten en om creativiteit te demonstreren in plaats van alleen machines of materialen. Dit sluit aan bij onze visie om (potentiële) klanten te inspireren met verrassende ideeën voor het gebruik van de producten, en hun bedrijfsactiviteiten te ondersteunen. De dynamische omgeving van ons netwerkcafé, in combinatie met de educatieve sessies, zorgden voor een positieve sfeer. We kijken terug op een verfrissend evenement, waarbij de organisatie niet bang was om de traditionele vakbeurs voor de printindustrie op een andere manier te benaderen.”

Frank Seemann, Erfurt: “Erfurt, Juicy Walls en ikzelf vonden het heel plezierig om als grondleggende exposant en ambassadeur voor wandbekledingen op te treden bij de start van Pure Digital. Wij zijn ervan overtuigd dat de missie, om de creatieve industrie en de printsector dichter bij elkaar te brengen, van groot belang is voor een positieve toekomst van de digitale printtechnologie. Tijdens de eerste beurs hebben we contact gelegd met enkele zeer interessante mensen, en ook de conferentie, die vrijwel voortdurend druk bezocht werd, was een bijzonder nuttig platform om nieuwe ontwikkelingen en ideeën uit te wisselen met een creatief publiek. We maken graag deel uit van de verdere ontwikkeling en kijken uit naar de volgende editie van de Pure Digital Show.”

John Corrall: “IIJ heeft deelgenomen aan de Pure Digital Show als grondleggende exposant, omdat onze technologie ontwerpers en creatieven unieke vrijheid geeft om opvallende digitaal geprinte wandbekleding te creëren. Dit evenement was voor ons, ondanks de relatief bescheiden omvang, een zeer gerichte manier om nieuwe mensen te ontmoeten die geïnteresseerd zijn in het potentieel van onze technologie. Bezoekers kregen nieuwe informatie over de full speed industriële productiecapaciteit voor behang op basis van digitale technologie, die IIJ in samenwerking met onze partner Konica Minolta ontwikkelt. Deze oplossing kan concurreren met traditionele printmethoden als het gaat om: productiviteit, printbreedte, snelheid, inktprestaties en kosten-per-rol, en geeft ontwerpers veel meer vrijheid dan bij traditionele analoge technologie voor het bedrukken van behang. Bezoekers waren echt verrast door hoe goed alles eruit zag. Dit zijn perfecte voorbeelden van de vooruitgang die de digitale technologie heeft geboekt, en we zijn erg blij met de reacties die we kregen van de bezoekers aan onze stand.”

Johan Bonner, directeur van Squid: “Innovatie draait om het in de praktijk brengen van nieuwe dingen, niet alleen om het bedenken ervan. Met de wereld van de binnenhuisarchitectuur als de volgende potentiële groeimarkt, is Pure Digital de eerste show die aandacht besteedt aan deze nichemarkt en de focus legt op wat er allemaal gemaakt kan worden, om zo binnenhuisarchitecten, architecten en printbedrijven dichter bij elkaar te brengen. Het programma van de conferentie bood diverse aanknopingspunten voor de uitdagingen en kansen in deze markt, en gaf veel inzicht in hoe we deze content in elke marktbenadering nuttig kunnen toepassen. Een uitstekend platform om niet alleen te werken aan de toekomst van de binnenhuisarchitectuur, maar ook om toegang te krijgen tot de printoplossingen die hiervoor nodig zijn. Pure Digital was meer dan een show, het was een les in innovatie.”

David Radtke, Sihl: “Pure Digital was voor Sihl een zeer goede gelegenheid om contact te leggen met ontwerpers en inzicht te krijgen in hun behoeften. We konden de eindeloze mogelijkheden laten zien van de combinatie van digitaal printwerk en Sihl-media, met name op het gebied van digitaal decor. Het deed ons genoegen om als grondleggende exposant aanwezig te kunnen zijn, en we zijn heel benieuwd hoe Pure Digital zich in de toekomst verder zal ontwikkelen.”

Ron van Rijssel, SI’BON: “De samenwerking met Pure Digital onderschrijft perfect onze visie en manier van denken voor de toekomst. Onze leden en wijzelf zijn van mening dat het belangrijk is om een effectievere verbinding te creëren tussen de signindustrie en de creatieve industrie, zodat we hier in de toekomst allemaal van zullen profiteren. De show zelf bleek een uiterst effectieve manier om te netwerken, onze Innovation Print Award onder de aandacht te brengen, en om kennis te maken met nieuwe mensen die we anders niet hadden ontmoet. Wij hopen dat SI’BON een belangrijke partner zal blijven voor Pure Digital, en een bijdrage kan blijven leveren aan het realiseren van succes en groei.”

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK