Fusie Xerox en Fujifilm gaat niet door

Het geplande samengaan tussen het Amerikaanse Xerox en zijn Japanse branchegenoot Fujifilm gaat niet door, en topman Jeff Jacobson ruimt baan. Daarmee krijgen de activistische aandeelhouders Carl Icahn en Darwin Deason toch nog hun zin.

Met het afspringen van de deal lijkt het doek te vallen over een soap die maandenlang duurde. Begin dit jaar werd bekend dat Xerox aan het praten was met Fujifilm over een samengaan. Die deal zou meer dan zes miljard dollar waard zijn. Twee grote aandeelhouders, Carl Icahn en Darwin Deason, samen goed voor zo’n 13 procent van de aandelen, waren echter vanaf het begin tegen de fusie gekant, omdat die vooral in de kaart zou spelen van Fujifilm en Xerox-topman Jeff Jacobson.

Na heel wat geharrewar en getrouwtrek voor de rechtbank, leek het er eind vorige maand dan toch op dat de deal zou doorgaan. Daarbij zou wel een deel van de raad van bestuur worden vervangen door Icahn-medestanders. Begin deze maand leek het er dan even op dat Jacobson toch aan boord zou blijven en de operatie zou doordrukken. Nu blijkt echter dat Icahn en Deason hun slag thuishalen: het samengaan met Fujifilm is definitief afgeblazen en Jacobson verlaat Xerox, samen met nog vijf andere bestuurders. Als zijn opvolger wordt John Visentin genoemd.

Icahn gaf alvast aan tevreden te zijn met deze uitkomst en het opblazen van het ‘slecht geadviseerde akkoord’ met Fujifilm. De Japanners zelf reageren ‘not amused’: Fuji overweegt juridische stappen te zetten en een schadevergoeding te eisen.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK