Papier printen met uv-licht

Dankzij een speciaal ontwikkelde coating, is het mogelijk gewoon papier steeds opnieuw te beprinten met uv-licht. Chinese wetenschappers hebben een coating ontwikkeld die bestaat uit de 2 type nanodeeltjes, Pruisisch blauw en titaniumdioxide. Door deze 2 stoffen te mengen, en als coating op papier te sprayen, ontstaat een blauwe kleur. Door vervolgens met uv-licht op het papier te schijnen, geeft titaniumdioxide elektronen af die Pruisisch blauw weer absorbeert. Hierdoor wordt de kleurstof kleurloos. Door dus uv-licht op de achtergrond van de tekst te schijnen, wordt de achtergrond wit. Daar waar de letters moeten verschijnen wordt dus niet geprint met uv-licht; de letters blijven blauw.
Na het printen is de tekst nog 5 dagen op hoge resolutie leesbaar. In 1 keer wissen is ook mogelijk, door het papier te verhitten tot 120 graden Celsius.  Op deze manier kan het papier minstens 80 keer hergebruikt worden voor het printen.
Bron: kijkmagazine

Lees ook: TU Delft studenten ontdekken inktloze printmethode

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK