Levende cellen op papier printen, het kan

Wetenschappers hebben een apparaatje met levende cellen ontwikkeld dat buiten het laboratorium ziekmakers kan opsporen, zoals cholera in drinkwater. Om dat voor elkaar te krijgen ‘printte’ het team levende cellen op papier. Het apparaat is gemakkelijk te bedienen, zodat het gebruik ervan geen specialist vereist.

Levende Cellen Op Papier

Cellulaire apparaatjes kunnen zonder elektriciteit stoffen en ziekmakers detecteren, bijvoorbeeld cholera in besmet water. ‘In gebieden met een risico op cholera is er vaak geen toegang tot een laboratorium of een specialist’, zegt onderzoeker in synthetische biologie Sira Mogas-Díez van de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona, Spanje. ‘Daarom was ons idee om een nieuwe methode te ontwikkelen waarmee we levende technologie buiten het laboratorium in de praktijk kunnen gebruiken.’

Tot nu toe functioneerden cellulaire apparaten slechts voor een korte duur en onder specifieke omstandigheden in een laboratorium. Alleen een specialist in de moleculaire biologie kon het apparaat gebruiken. Het team van Mogas-Díez heeft nu een nieuw soort cellulaire apparaten ontwikkeld, die iedereen buiten het lab kan gebruiken en die bovendien eenvoudig te ‘printen’ zijn op papier. In de koelkast of vriezer blijven ze lang houdbaar.

Hoewel de onderzoekers spreken van een ‘printtechniek’, moet je je niet voorstellen dat deze apparaatjes echt uit een printer komen rollen. Ze gebruiken een soort stempeltechniek, net als met de oude boekdrukkunst. Voor een hoge oplage van één enkel ontwerp werkt de stempeltechniek prima, met veel potentie.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK