3D-printen met bacteriën

Je kunt met allerlei materiaal printen in 3D, maar met levende organismen is dit nog niet gedaan. Tot nu toe, want onderzoekers van ETH Zürich experimenteren met het 3D-printen van bacteriën. De nieuwe inkt heet Flink, wat staat voor functional living ink. De ‘levende’ inkt is een soort hydrogel, waarin ook bacteriën en hun benodigde voedingsstoffen zijn toegevoegd. De eigenschappen van de 3D-inkt hangt af van het soort bacterie dat wordt gebruikt. Deze Flink-inkt zou handig kunnen zijn voor biotechnologische en medische toepassingen, bijvoorbeeld ter bestrijding van giftige stoffen of het 3D-printen van huidweefsel. Vooralsnog moeten de Zwitserse onderzoekers echter nog veel experimenteren, voordat we Flink op de markt zien.

Bron: drupa

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK