Herprintbaar papier: in dag A4’tje weer blanco

???????????????????????????????Hoe vaak wordt een printje op het werk niet maar een keer gelezen om dan alweer in de papierbak te belanden? Voor  40% van de print outs uit een laserprinter geldt dat. Verspilling, van kosten voor papier en inkt, om nog maar te zwijgen over de milieukosten. Een Chinese chemicus, Sean Xiao-An Zhang, heeft daar iets op gevonden: re-writetable paper. Binnen 24 uur is het geprinte A4’tje weer volledig blanco en kan het zo weer door de printer. En dat talloze keren opnieuw.
Hoe werkt dat? Er wordt niet met inkt geprint, maar met water. Want door een chemische reactie met water wordt beeld zichtbaar. Dit gebeurt dankzij een chemische reactie. Het gebruikte printpapier heeft een onzichtbare coating, voorzien van oxazolidine polymeren (hydrochromische deeltjes). Zodra die in contact komen met water ‘breken’ die open en komen de moleculen vrij. En dat beïnvloedt de manier waarop licht wordt geabsorbeerd, resulterend in een kleur (beeld of tekst) op papier. Op dit moment is Zhang in staat de kleuren blauw, magenta, paars te printen, en goudkleur.
Het omgekeerde geldt ook; zodra al het water weg is, sluiten de oxazolidine polymeren zich en verdwijnt het beeld. Bij normale omstandigheden (kamertemperatuur) duurt het ongeveer een etmaal voordat het geprinte velletje weer helemaal blanco is. Maar zou je het bijvoorbeeld blootstellen aan hoge temperaturen (70 graden Celsius), dan kan het al binnen een halve minuut weer helemaal wit zijn.
De kwaliteit zou vergelijkbaar zijn met die van inkjetprints en maar een fractie daarvan kosten, als je bedenkt dat je zo’n herprintbare velletje bijvoorbeeld 50 keer of vaker gebruikt.
Zhangs’ team is nog druk bezig om de rewritable paper-technologie verder te ontwikkelen, maar de mogelijkheden lijken ongekend. Niet alleen minder printpapier op kantoor, maar ook tijdschriften en kranten zouden zomaar een tweede leven kunnen krijgen.
(Bron: engineering.com)

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK