Nieuw type papier is herprintbaar

Herschrijfbaar papier is niet nieuw. Wetenschappers werken er al een tijdje aan, maar tot nog toe lukte het enkel met zwarte inkt, of met tekst die je alleen onder een UV-lamp kunt lezen. Bovendien vervagen de meeste prints op herschrijfbaar papier al na enkele dagen. Chinese onderzoekers beweren nu in Nature Communications, dat ze een belangrijke stap voorwaarts hebben gezet.

Ze maakten een herbruikbaar papier waarop je in kleur kan printen, en tot zes maanden later kan wissen en hergebruiken. Hun papier bestaat uit vier microlagen van polymeren en chemische verbindingen, die bij blootstelling aan verschillende metaalzouten (de inkt) van kleur veranderen. Afhankelijk van het type metaalzout in de inkt, ontstaat een andere kleur. De onderzoekers konden onder meer bruin, kaki, diepblauw, lichtgeel, geel, oranje en lichtgroen maken.

Het herschrijfbare papier kan tot vijf keer beschreven en gewist worden, zonder verlies in kleurintensiteit. Toch ligt dit papier nog niet meteen in onze printers. Het papier moet gewist worden met een oplossing van fluoride-ionen, een proces dat commerciële toepassing bemoeilijkt. De Chinezen schrijven in hun paper wel, dat ze nu al werken aan een meer praktische techniek. Zo zouden de printers van de toekomst, naast een inkt-cartridge, ook een cartridge met wisvloeistof kunnen bevatten.

De wetenschappers berekende, dat hun herbruikbare papier vijf keer goedkoper kan zijn dan het huidige inktjet printen. De onderzoekers werken ook aan groenere alternatieven voor sommige (licht toxische) chemicaliën die ze nu gebruiken. Het herschrijfbare papier zou ook net als ‘gewoon’ papier recyclebaar zijn.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK