Online kijkgedrag Nederlandse publiek

De huldiging van de Oranjevrouwen als Europees Kampioen na het winnen van de finale tegen Denemarken en niet-sportgerelateerd Boer zoekt vrouw internationaal. Dat zijn de twee programma’s die in 2017 het meeste werden bekeken op de TV. Maar tegenwoordig kijken ook steeds meer mensen via andere schermen dan de TV.
In 2017 keek ruim 54% van de Nederlanders van 6 jaar en ouder naar één of meerdere online aangeboden televisieprogramma’s van NPO, RTL, SBS en/of FOX Sports Eredivisie. Dit komt overeen met ruim 8,5 miljoen kijkers. Waar kijken deze Nederlanders online het meeste naar? En met welk apparaat?

De Nederlander keek in 2017 gemiddeld 178 minuten per dag naar de reguliere televisie (2 uur en 58 minuten). Dit is 3,0% minder dan in 2016. De daling in de kijktijd is minder sterk dan vorig jaar (-3,7%). De daling wordt deels veroorzaakt door een toename in het kijken naar video on demand diensten, via het TV-scherm. TV-programma’s en andere video content worden op andere schermen dan het TV-scherm bekeken, zoals de laptop, desktop, tablet of smartphone.

In het online jaaroverzicht wordt het kijkgedrag gerapporteerd, dat gerealiseerd wordt via andere apparaten dan het TV-scherm. Het betreft programma’s die online worden bekeken, zowel live (lineair) als on demand. Naast het meten van TV-kijkgedrag streeft Stichting KijkOnderzoek ernaar, om ook het online kijkgedrag zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Met ingang van 1 januari 2016 wordt het online kijkgedrag naar televisieprogramma’s van NPO, RTL en SBS gemeten. Per 1 augustus 2017 maken ook de live streams van de FOX Sport Eredivisie zenders, deel uit van de online kijkcijfers.

De online kijkcijfers geven inzicht in het online bereik en de kenmerken van het publiek. In Nederland wonen 15,7 miljoen mensen van 6 jaar en ouder. In 2017 heeft 54,3% van hen één of meerdere online aangeboden televisieprogramma van de NPO, RTL, SBS en/of FOX Sports Eredivisie zenders bekeken. Dit komt overeen met 8.505.000 kijkers.

Het meest online bekeken programma van 2017 is de uitzending van Boer zoekt vrouw internationaal van 16 april, met gemiddeld 201.000 kijkers. Het aandeel online kijkers in het totaal aantal kijkers (TV + Online) voor dit programma was 5%. Het percentage online kijkers in het totaal aantal kijkers, was met 42% het hoogst voor het top-25 programma Brugklas.
De NPO bereikte in 2017 maandelijks gemiddeld 2.520.000 kijkers online. RTL bereikte online maandelijks gemiddeld 1.454.000 kijkers, SBS 649.000 kijkers en de FOX Sports Eredivisie zenders 154.000 kijkers. Het gaat hier om het aantal bereikte kijkers voor alle content, die in 2017 werd uitgezonden op TV en online werd bekeken. Gemiddeld keken per maand 1.528.000 mensen via de computer (desktop/laptop), 1.290.000 mensen keken via de tablet en 1.230.000 via de smartphone.

Kantar Media verzamelt via het MediaPanel dagelijks gedetailleerde kijkcijfers van online programma content voor Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Zie hieronder de 25 meest bekeken programma’s online.

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK