Prijsstijgingen Sappi tot 25% in de komende maand

De papierproducent zegt dat het de torenhoge energie-, grondstof- en distributiekosten moet doorberekenen, wat leidt tot prijsstijgingen tot 25% in de komende maand. Sappi verhoogt de prijzen vanaf begin volgende maand met maximaal 25%, bovenop de eerder aangekondigde verhogingen.

Sappi-Logo

De papierproducent wijt dit vooral aan de spiraal van energiekosten, grondstof- en transportstijgingen, en zegt dat ‘Sappi deze extra kosten aan haar klanten moet doorberekenen om haar volledige toeleveringsketen en activa economisch levensvatbaar te houden’.

Sappi sluit zich aan bij een oproep aan de hele sector om actie te ondernemen, om het effect van de snel stijgende energiekosten op de Europese papiersector te verzachten.

Cepi Logo

Cepi, de confederatie van Europese verenigingen van papierfabrikanten, heeft zich aangesloten bij andere energie-intensieve industrieën in een oproep aan de EU om actie te ondernemen, of het risico te lopen de inspanningen te ondermijnen die deze industrieën al geruime tijd leveren om koolstofarm te worden, waarvoor aanzienlijke investeringen nodig zijn.

Sappi waarschuwt verder dat het ‘de levensvatbaarheid van elk bedrijfsmiddel zal blijven beoordelen, en niet kan uitsluiten dat de productie wordt stilgelegd als de situatie daarom vraagt’. Of dit betekent dat sommige machines tijdelijk worden stilgelegd of dat drastischer maatregelen worden genomen, is niet duidelijk, maar een vermindering van de capaciteit zou de reeds overbelaste bevoorradingsproblemen zeker nog verergeren.

Sappi breidt tegelijkertijd uit in de fabriek in Gratkorn, Oostenrijk.

In Europa gemaakte producten zijn goed voor 47% van de totale omzet van Sappi, waarbij Europa in het jaar tot september 2021 verantwoordelijk was voor 41% van de verkoop. In deze 12 maanden is het bedrijf erin geslaagd opnieuw winst te maken, en meldt het een gestaag toenemende vraag naarmate de lockdowns op zijn markten afnamen. De verkoop zal zijn afgeremd door nieuwe maatregelen om de verspreiding van de Omicron-variant af te remmen, maar zal naar verwachting weer aantrekken.

De verkoopvolumes van verpakkingskwaliteiten zijn in het boekjaar met 10% gestegen, terwijl de vraag naar grafisch papier in de eerste negen maanden van 2021 in Europa en Noord-Amerika opnieuw een gezond marktevenwicht vertoonde. Die rooskleurige vooruitzichten zien er nu niet rooskleurig uit wegens maatregelen die buiten haar controle vallen.

Bronnen: Sappi en PrintBusiness.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK