PostNL maakt strikt onderscheid tussen brieven- en goederenpost

Vanaf 1 januari mag een brief alleen nog papier bevatten. Iets kleins van andere materialen in een envelop opsturen mag niet meer. De maatregel kost kleinschalige websites met ‘kleine spulletjes’ handenvol extra geld.

postnlPostNL zegt dat dit het gevolg is van internationale regelgeving, voortgekomen uit een overleg binnen de Wereldpostunie (UPU), de internationale vereniging van 193 postbedrijven. Dat betekent dat goederen voortaan als pakketpost gefrankeerd moeten worden. Pakketpost betekent dat kleine goedkope goederen die voorheen per gewone envelop werden verstuurd, moeten rekenen op een verdubbeling van de verzendkosten. Zeker wanneer kleine goederen internationaal worden verstuurd, kunnen consumenten afhaken bij het zien van de verzendkosten. Een klein pakketje naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten kostte voorheen 4,35 euro aan verzendkosten, nu zou dat 10 euro worden, dat zegt Renee Luitjes van de webshop Lowland Originals. In het AD zegt ze: “Dat gaat geen klant betalen.”
Het regende afgelopen tijd klachten op diverse social-mediakanalen. Vooral kleine ondernemers vragen zich af of PostNL wel een strategie heeft van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Volgens een woordvoerder gaat een envelop van onder de 100 gram inderdaad voor een bedrag van 10 euro naar de Verenigde Staten (zonder track&trace).

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK