Elon Musk maakt interface tussen brein en apparaten mogelijk

Communicatie zal nooit meer hetzelfde worden, als het brein op de computer aangesloten wordt.

Tesla-CEO Elon Musk heeft een nieuw bedrijf met de naam Neuralink opgericht. Dat houdt zich bezig met onderzoek naar een hersenimplantaat, dat in eerste instantie symptomen van aandoeningen moet verlichten en in een later stadium mogelijk het brein moet ‘verbeteren’.

Volgens The Wall Street Journal is Neuralink afgelopen zomer in Californië opgericht als een medisch onderzoeksbedrijf. Het moet zich volgens bronnen van de krant dan ook in eerste instantie onder meer richten op het verzachten van symptomen van epilepsie en zware depressie. Dat moet gebeuren aan de hand van een zogenaamde “neural lace”, die wordt verbonden met het brein. Musk zou een leidende rol binnen het bedrijf innemen.

Als het bedrijf eenmaal bewezen heeft dat zijn producten veilig zijn en daadwerkelijk hun functie vervullen, zou het zich bezig kunnen gaan houden met het ‘verbeteren’ van het menselijk brein, aldus de krant. Musk heeft deze wens al eerder naar buiten gebracht, toen hij zei dat het huidige menselijke ‘output level’ naar bijvoorbeeld een telefoon zeer laag is. Dat komt doordat wij nu met onze vingers moeten typen. Hij maakte daarnaast opmerkingen over de snelheid waarmee kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt, en dat de mens daarbij achter zou kunnen blijven.

Verschillende personen zijn inmiddels in dienst van Neuralink, waaronder specialisten op het gebied van flexibele elektrodes en het implanteren daarvan, en het aansturen van beweging door het brein. In een interview zei Musk recentelijk, dat een daadwerkelijk ‘partial-brain interface’ nog ongeveer vijf jaar op zich zal moeten laten wachten. Daarin zei hij ook dat de “neural lace” het uiteindelijk mogelijk moet maken om informatie draadloos tussen het brein en andere apparaten uit te wisselen.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK