Populair is niet hetzelfde als waar

Bij een grote update een paar jaar geleden ging Google er vanuit dat een bericht of artikel dat veel gelezen wordt, wel betrouwbaar zou zijn. Het idee was, dat de internetgebruikers zelf de waardevolle berichten uit de informatie-oceaan zouden halen en de flauwekul links zouden laten liggen. Dat blijkt nu toch niet het geval te zijn. Juist spectaculaire berichten en nepnieuws worden veel gelezen en gedeeld. Deze komen dankzij de algoritmen bovenaan de zoekresultaten te staan en worden daardoor weer vaker gelezen en gedeeld.

Business Insider heeft met anonieme bronnen bij Google gesproken, die bevestigen dat dit de eerste bevinding is in het onderzoek naar het vele nepnieuws dat met name rond de Amerikaanse verkiezingen is verspreid. Helaas zijn zowel de bronnen als de algoritmes van Google niet openbaar, zodat we niet kunnen vaststellen of dit misschien ook nepnieuws is.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK