Populariteit cadeaukaarten stijgt

Cadeaukaarten en -bonnen zijn populair. Dat blijkt uit de grote hoeveelheid beschikbare kaarten die steeds breder worden verkocht bij supermarkten, warenhuizen, gemakswinkels en andere retailers.

Onderzoeksbureau GfK meet de kassaverkopen en signaleert, dat in de eerste 10 maanden van 2016 het aantal verkochte cadeaukaarten gestegen is. 61% van de ontvangers besteedt meer dan het tegoed alleen, gemiddeld zelfs het dubbele bedrag. 68% van de Nederlanders geeft de voorkeur aan cadeaukaarten die bij zoveel mogelijk winkels besteed kunnen worden. 14% heeft liever kaarten met een thematische insteek (bijv. bonnen voor belevenissen). Waar de cadeaukaarten aangekocht worden, wordt in grote mate bepaald door vindbaarheid (31%) en routine (38%).

Consumenten kunnen tegenwoordig kiezen uit meer dan 100 verschillende merken die tegoeden aanbieden voor hotelovernachtingen, diners, voorstellingen, behandelingen, winkelen en multimedia. De uitvoeringen lopen uiteen van traditionele papieren cheques tot aan fraaie doosjes met informatieboekjes. De meest voorkomende variant is de plastic kaart waar een tegoed naar eigen keuze opgeladen kan worden. Verpakkingen worden erg belangrijk gevonden. 60% van de kopers vinden tegoeden in de vorm van online codes daarom onpersoonlijk. 53% ziet graag dat er meer leuke verpakkingen voor cadeaukaarten op de markt komen.

Consumenten willen een gemakkelijk aankoopproces, dus aanbieders moeten ervoor zorgen dat ze hierin faciliteren. Ook winkels die een ruime keuze in kaarten voeren, worden door veel van de kopers gewaardeerd.

Er zijn veel cadeaukaarten die mensen spontaan niet kunnen noemen (op de allergrootste kaarten na). Qua geholpen bekendheid kent men gemiddeld toch veel kaarten. Het ligt daarom niet per se op voorhand vast, welke cadeaukaart men uiteindelijk kiest.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK