Google Books schaadt auteursrechten niet

BB151019 Google booksGoogle mag doorgaan met het digitaliseren van miljoenen boeken, zonder de auteurs een vergoeding te betalen. Dat hebben rechters in New York vrijdag bepaald.
Het betrof een hoger beroep in een al tien jaar lopende zaak. Het oorspronkelijke vonnis was ook al in het voordeel van het internetbedrijf.
Google begon in 2004 met zijn bibliotheekproject en heeft sindsdien meer dan 20 miljoen boeken ingescand. Gebruikers kunnen erin bladeren, fragmenten lezen en Google vertelt erbij waar ze een boek eventueel kunnen kopen of lenen. Die manier van handelen is volgens de rechtbank niet in strijd met het auteursrecht.
Het Author’s Guild, een Amerikaanse belangenorganisatie van schrijvers, stapte in 2005 naar de rechter. Het bibliotheekproject van Google zou een hoofdzakelijk commerciële aangelegenheid zijn en de internetreus werd beschuldigd van inbreuk op het auteursrecht. Maar een rechter bepaalde in november 2013 dat Google een publieke dienst levert, zonder de belangen van schrijvers te schaden. Die beslissing is in hoger beroep bekrachtigd. De rechters wijzen er onder meer op dat slechts een beperkt deel van de boeken openbaar wordt gemaakt.
Zelf meent Google dat het schrijvers juist een dienst bewijst door hun boeken deels openbaar te maken. Die worden daardoor makkelijker gevonden en vaker gelezen, aldus het bedrijf.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK