Politieke advertenties vooral op Facebook en Instagram

De politieke campagne in Nederland is van start gegaan en speelt zich vooral online af op Facebook en Instagram. Zo toont het UvA Dashboard dat politieke advertenties monitort.

Human 3175027 1920

Op dit dashboard is te zien hoeveel advertenties de politieke partijen inkopen en hoeveel geld ze daarvoor betalen. In de maand februari kocht tot dusver het CDA 39 unieke advertenties in, de PvdA 32, Forum voor Democratie 25, en 50PLUS 14. Met een browser plug-in kan iedereen nu ook zelf inzicht krijgen in de politieke advertenties die specifiek op hen getarget zijn. Facebook en Instagram blijken verreweg de populairste advertentieplatformen te zijn. CDA gaf dit jaar op Facebook en Instagram tot nu toe het meeste uit van alle partijen: ruim 59.500 euro. PvdA staat tweede met bijna 18.000 euro. FvD gaf ruim 17.000 euro uit.
Maar ook Google speelt een belangrijke rol. Vooral D66 is hierop actief. Die partij gaf in 2021 al bijna 67.000 euro uit aan 390 advertenties op Google. Dit zijn voornamelijk advertenties die ervoor zorgen dat D66 het eerste zoekresultaat is, wanneer mensen politieke informatie zoeken op Google.

Target 3845095 1920

Het dashboard is uitgebreid met een browser plug-in waarmee iedereen nu ook zelf inzicht kan krijgen in de mate waarin de advertenties getoond worden aan specifieke doelgroepen. De UvA-onderzoekers van het observatorium hebben daarvoor de handen ineen geslagen met het Britse Who Targets Me. Specifieke doelgroep targetting betekent bijvoorbeeld dat inwoners van Winterswijk mogelijk een PvdA-advertentie ontvangen, waarin ze onder meer wordt beloofd dat het streekziekenhuis openblijft. De PvdA belooft inwoners van Zaanstad daarentegen ‘een leraar voor elke Zaanse klas’ en inwoners van Amsterdam-West juist een ‘mooie en schone openbare ruimte’.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK