Facebook wil niet betalen voor nieuws in Australië

Uitgevers in Australië krijgen geen geld van Zuckerberg voor het delen van nieuwsitems. Daarbovenop heeft hij besloten de toegang tot Australische nieuwssites via Facebook te blokkeren.

Flag Of Australia

Het is een ‘kat en muis’ spel tussen uitgevers, overheid en Facebook. Wereldwijd wordt al vele jaren strijd geleverd tussen met name uitgevers en Facebook. Dat Facebook echter zover zou gaan om alle nieuwsbronnen in het land te blokkeren, had niemand verwacht. Belangrijke nieuwsbronnen, waaronder ook hulp- en gezondheidsbronnen kunnen hun berichten niet meer delen op Facebook.

Er zijn al hashtags in omloop als #DeleteFacebook of #BoycottZuckerberg. En zelfs de voormalige Australische baas van Facebook, Stephen Scheeler, roept op Facebook te deleten.

Facebook heeft als standaard reactie dat uitgevers juist wel geld verdienen, doordat het verspreiden van nieuws via Facebook nieuwe abonnees oplevert, en dat ze hun advertentie-inkomsten zouden kunnen vergroten. Uit onderzoek is echter al vaker gebleken dat 53% van alle online advertentie-inkomsten terechtkomen bij Google, 28% bij Facebook en de rest wordt ‘verdeeld’ onder alle uitgevers met een online platform.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK