Facebook gaat uitgevers betalen voor verstrekken online nieuws

Een goed ‘huwelijk’ is nooit gesloten tussen uitgevers en facebook. Uitgevers ergerden zich aan facebook die zonder betaling content van online nieuwssites op facebook publiceerden. Ze zeggen nu uitgevers te willen gaan betalen.

De volgende uitgevers gaan voorlopig meedoen aan het nieuwe project van facebook: The Washington Post, The New York Times, News Corp., BuzzFeed News, Business Insider, Bloomberg News, Fox News, NBCUniversal, USA Today en the Los Angeles Times. Hoe de betalingen er precies uit gaan zien, is nog niet bekend. Natuurlijk stelt facebook talloze voorwaarden aan de uitgevers om mee te mogen doen.

Voorbeeld van de wijze waarop facebook ‘news’ eruit gaat zien

Mark Zuckerberg zegt in een interview met het internationale persbureau AP dat er voldoende mogelijkheden zijn om een betrouwbare relatie op te bouwen met uitgeverijen wereldwijd. Gek genoeg beweerde hij enige maanden geleden dat hij er helemaal niet zo zeker van was of hij uitgevers wel wilde betalen voor de content. De ‘news’ voorziening zal overigens voorlopig alleen mobiel te zien zijn, en ook nu nog alleen in de USA. Of, en wanneer de voorziening naar ons land komt is niet bekend. DPG Media en Mediahuis kunnen zich op zijn minst al voorbereiden.

Facebook zegt dat de artikelen handmatig worden samengesteld en op dit moment beschikbaar gesteld aan 200.000 geselecteerde gebruikers.

Facebook is niet het enige bedrijf met een newsfeed. Ook Apple heeft sinds dit jaar een nieuwsdienst, waarin mensen tijdschriften en kranten kunnen lezen. En Google News bundelt verschillende bronnen op internet. Google zegt al vele jaren samen te werken met uitgevers. Maggie Shiels van Google zei: “Elke maand sturen we meer dan 24 miljard klikken naar de websites van uitgevers.” De News Media Alliance berekende dat Google in 2018 4,7 miljard dollar verdiende aan het onbetaald publiceren van content van uitgevers.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK