Advertentiedashboard geeft inzicht in politieke reclame

In maart 2021 gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Om transparanter te maken hoe politieke partijen ons in de komende periode online proberen te beïnvloeden, lanceert de Universiteit van Amsterdam een advertentiedashboard. Wie maakt welke politieke advertentie en wie wordt ermee getarget? En welke budgetten zijn er gemoeid met de online advertenties? Het dashboard is vanaf vandaag voor iedereen toegankelijk.

In het online advertentiedashboard worden advertenties verzameld die Nederlandse politieke partijen via onder andere Facebook, Google en Snapchat verspreiden. Het dashboard geeft informatie over de populariteit, de kosten en de maker van een advertentie. Ook is te zien hoe lang een advertentie zichtbaar is geweest, en aan hoeveel mensen deze is getoond en op basis van welke persoonlijke kenmerken. Zo wordt inzichtelijk op welke wijze politieke partijen Nederlandse burgers proberen te beïnvloeden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021.

 

Dashboard Screenshot

Beïnvloeding door politieke advertenties is een fenomeen dat we vooral uit Amerika kennen, maar ook in Nederland neemt deze invloed toe. “In aanloop naar de verkiezingen in 2017 speelden persoonsgerichte advertenties nog nauwelijks een rol. Maar online reclame door politieke partijen die jou op basis van bepaalde criteria, zoals je woonplaats, als doelwit hebben, neemt de afgelopen tijd sterk toe”, vertelt een van de initiatiefnemers hoogleraar Politieke Communicatie Claes de Vreese.

Het dashboard is een onafhankelijk project van de UvA, en wordt financieel gesteund door het ministerie van BZK.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK