Papieren printplaten in de strijd tegen electronica-afval

Onderzoekers van de State University of New York onderzochten de mogelijkheden van papieren printplaten, om de enorme berg e-waste te voorkomen.

Papieren Printplaten
Afbeelding: State University of New York at Binghamton

De duurzaamheid van electronica-componenten vanuit een veelheid aan apparatuur, kan wellicht worden vergroot door toepassing van ‘papieren printplaten’. Volgens Tom’s Hardware kunnen de papieren printplaten opgelost worden in water, waarna de kostbare grondstoffen eruit gefilterd kunnen worden.
Bij de vernietiging van de printplaten komt ook een voordeel kijken. Papier brandt immers ontzettend goed, dus kost het veel minder energie en zorgt het voor veel minder uitstoot om de printplaten te vernietigen.

Volgens een onderzoek onder 8775 huishoudens van het WEEE Forum (waste electrical and electronic equipment), zijn er momenteel zo’n 16 miljard mobiele telefoons en smartphones in de omloop, waarvan een derde in de loop van dit jaar niet meer zal worden gebruikt.

Hedendaagse printplaten bestaan uit allerlei milieuonvriendelijke materialen: glas, verschillende soorten kunststof en allerlei metalen. Sommige van die onderdelen kunnen niet zomaar vervangen worden, aangezien er stroom doorheen moet kunnen vloeien.

In ons land is Niels Postma van Tapp.online actief op dit gebied.

Bronnen: ACS Publicationsvia Tom’s HardwareFaisal Khan

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK