Studenten helpen Facebook in strijd tegen nepnieuws

Leidse masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media gaan Facebook helpen om nepnieuws van het sociale medium te weren.

Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten op Facebook, die bij nader inzien niet kloppen. Zo verscheen er enkele maanden geleden een bericht online dat de paus zijn steun zou hebben uitgesproken voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, wat niet zo bleek te zijn. Dat is vervelend, niet in de laatste plaats omdat steeds meer mensen hun nieuws van het social mediaplatform halen.

Factchecken
Facebook gaat nu de strijd aan met dit soort nepnieuws. Zo maakt Facebook het eenvoudiger om twijfelachtig nieuws te rapporteren. Partners van Facebook zullen deze gerapporteerde berichten vervolgens beoordelen. Studenten van de Leidse masteropleiding Journalistiek en Nieuwe Media, verenigd in het project Nieuwscheckers, zijn een van de partners van Facebook. Ook NU.nl is aangesloten bij het initiatief.

In twijfel
Wanneer meerdere partners van Facebook de twijfelachtigheid van een nieuwsbron beamen, wordt dit nieuwsbericht aangemerkt als ‘in twijfel getrokken’. De factcheckers zullen bij deze berichten een verantwoording geven waarom zij tot hun keuze zijn gekomen. Deze berichten kunnen vervolgens lager in de nieuwsfeed van een Facebookgebruiker verschijnen.

Promoten
De in twijfel getrokken berichten kunnen nog steeds worden gedeeld, maar wanneer gebruikers de post delen, zien ze een duidelijke waarschuwing dat het bericht in twijfel is getrokken door onafhankelijke feitencheckers. Ook is het niet langer mogelijk om het betreffende artikel te promoten.

Reactie Sander Dekker
Sander Dekker, staatssecretaris van OCW, verantwoordelijk voor mediabeleid: “er is de laatste tijd veel discussie over nepnieuws. Verspreiding van verzonnen berichten kan verstrekkende gevolgen hebben, zeker ook in verkiezingstijd. Het initiatief van Facebook, NU.nl en de Universiteit Leiden om Nederlandse Facebookgebruikers te helpen om het kaf van het koren te scheiden, juich ik dan ook van harte toe.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK