Facebook gaat engagement baiting tegen

In een recent blogpost (maandag 18 december) schrijft social medium Facebook over het tegengaan van ‘engagement baiting’. Deze term geven zij aan spamposts, die gebruikers moeten verleiden om iets te doen met een bericht – liken, delen, reageren of een andere actie.

Denk aan de spamkreten als “like als je ook een waterman bent” of “deel dit bericht als je kans wilt maken op een vakantie”. Met een dergelijke manier van likes verzamelen, kan het bewuste – commerciële – bericht profiteren van het newsfeed algoritme van Facebook. Berichten die belangrijk lijken – bijvoorbeeld een met veel likes – komen namelijk hoger en vaker op een tijdslijn terecht, waardoor het een groter bereik krijgt. Vanaf deze week gaat het sociale netwerk dergelijke posts van zowel individuen als (bedrijfs)pagina’s tegen.

Het gaat voor het sociale netwerk om posts die geen authentieke content bevatten. Het is een vervolg op de recente pogingen om clickbait nieuws, en links naar lage kwaliteits websites, te reduceren. “We want to reduce the spread of content that is spam, sensational, of misleading in order to promote more meaningful and authentic conversationele on Facebook”.

Voorafgaand aan deze bekendmaking, heeft Facebook duizenden posts geëvalueerd en gecategoriseerd, om tot een geautomatiseerd model te komen dat verschillende types van engagement baiting kan herkennen. Posts die deze verleidingstactiek hanteren, zullen minder zichtbaar worden in de newsfeed. De komende weken zullen er verdere concrete demotiverende maatregelen in dit kader plaats gaan vinden voor complete pagina’s.

Bron: newsroom Facebook

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK