Google bindt strijd aan tegen ad-blocker

Google ContributorIn de Verenigde Staten loopt een experiment waarbij zoekmachine Google mensen de mogelijkheid geeft maandelijks een klein bedrag te doneren aan een website om geen advertenties voorgeschoteld te krijgen wanneer die specifieke website bezocht wordt. In plaats daarvan verschijnt dan een bedank woord van Google.

Google Contributor wil zo de strijd met de zogenaamde ‘ad-blockers’ aangaan. Dat is een software die automatisch verhindert dat reclame – onder vorm van banners, tekstadvertenties, pre-roll video’s of andere gesponsorde artikelen, en die de gratis content financieren – op het scherm verschijnt.

Volgens PageFair, een Iers onderzoeksbureau dat bedrijven helpt om de invloed van ad-blockers in kaart te brengen, zou vandaag al 22,7% van de consumenten de software hebben geïnstalleerd, wat betekent dat een, mits reclame gefinancierde website, gemiddeld een kwart van zijn inkomsten misloopt. PageFair concludeert dat uit onderzoek bij 220 websites. Volgens hetzelfde bedrijf neemt het gebruik van deze software met 43% per jaar toe. De ad-blocker heeft ook zijn weg naar mobiele browsers gevonden, 6% van de mobiele surfers zou deze al hebben geïnstalleerd. Indien de tendens zich aan dezelfde snelheid verder zet, houdt de reclamemarkt op internet volgens PageFair tegen 2018 op te bestaan.

Voorlopig is ‘Contributor’ nog in de betaversie en nemen een tiental Amerikaanse bedrijven aan het project deel, waaronder Mashable, The Onion en ScienceDaily.

Google lanceert weldra ook een reclamevrije YouTube versie in de VS. Die kost 9,99 dollar per maand.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK