Papier- en kartonsector getroffen door lagere vraag in Europa

Als gevolg van een ongunstige macro-economische context is de productie van pulp en papier in Europa in 2023 gedaald. Dit was te wijten aan verschillende externe factoren: een slecht economisch klimaat, voorraadafbouw en nog steeds hoge energiekosten, blijkt uit een rapport van CEPI; de Confederation of European Paper Industries.

Cepi 24 5353 Preliminarystatistics 2023 724x1024 1

Doordat de mondiale economische trends op de middellange termijn de vraag naar papier en karton beïnvloeden en de voorraadafbouw (‘destocking’) verergeren, daalde de consumptie in 2023 met 15,3%. Op zijn beurt kende de productie in de papier- en kartonindustrie voor het tweede achtereenvolgende jaar een krimp, met een daling van 12,8%. Na een jaar 2022 dat werd gekenmerkt door torenhoge energieprijzen, blijft de productiedaling in 2023 zelfs groter dan tijdens de Covid-19-crisis (-4,7% in 2020).

De productie van verpakkingspapier en -karton in Europa is van oudsher een groeimotor voor de sector, maar blijft ook een neerwaartse trend vertonen, waarbij de consumptie met 12,2% is gedaald . Het segment heeft te lijden gehad onder een vertraging van de detailhandels- en e-commercecijfers, die zijn teruggekeerd van pandemische niveaus. Dit had op zijn beurt een impact op het verbruik van papier voor recycling (-7,3%), aangezien op papier gebaseerde verpakkingen in Europa voornamelijk uit gerecycled materiaal bestaan.

Grafisch papier, waartoe ook druk- en schrijfpapier behoort, zag het verbruik drastisch dalen (-27,5%). Dit kan slechts gedeeltelijk worden verklaard door al lang bestaande trends in de richting van meer digitale inhoud, aangezien voorraadafbouweffecten mogelijk tot de helft van de daling kunnen verklaren. Binnen deze categorie bleef het subsegment boeken veerkrachtig.

Lees meer over het rapport.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK