KPMG: durfkapitaalinvesteringen in Europa koelen af

Het aantal ‘venture capital’-investeringen, ook wel durfinvesteringen, in Europese bedrijven steeg het afgelopen kwartaal van 1.671 naar 1.750 deals. Echter, het totale bedrag aan investeringen daalde flink. Investeerders belegden in Q4 van 2023 in totaal ongeveer 12,7 miljard euro in Europese ondernemingen.

Kpmg Nieuws

In de drie maanden daarvoor was dat nog zo’n 15,9 miljard euro. Deze daling wordt toegeschreven aan wereldwijde macro-economische omstandigheden en geopolitieke spanningen, wat leidde tot terughoudendheid van vooral Amerikaanse Venture Capital (VC)-investeerders in de regio.  

“We blijven zien dat durfinvesteringen afnemen en het rapport toont aan dat deze trend nog niet snel zal omschakelen”, zegt Izzy Sayers, medeoprichter van KPMG Emerging Giants. Haar team ondersteunt Nederlandse startups in hun groei met fundamentele onderwerpen als Tax, Finance en Operations. “De huidige marktomstandigheden, economische onzekerheid en gevoelige geopolitieke situaties zorgen ervoor dat investeerders terughoudend zijn. Desondanks zien we nog steeds investeringen, voornamelijk in sectoren waarbij maatschappelijk belang een grote rol speelt.”  

Een opvallende trend in Q4 2023 was de sterke investering in kunstmatige intelligentie (AI). AI trok sterke investeringen aan in Europa, goed voor een aantal van de grootste deals van het kwartaal. Naast AI bleven ook de energie- en ESG-sector een goed momentum zien in het laatste kwartaal van vorig jaar, met investeringen variërend van seed deals tot deals met een groter ticket.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK