Verbruik grafisch papier fors gedaald

papierHet verbruik van grafisch papier in Europa is sinds 2000 met 35% gedaald. Achttien jaar geleden werd er nog 40 miljoen ton grafisch papier verwerkt, vorig jaar was dat 25,7 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers van CEP die Intergraf heeft gepubliceerd. Mede door de crisis is de hoeveelheid verwerkt grafisch papier in de loop der jaren gedaald. Ons land behoort tot de grootste dalers in Europa. Vorig jaar daalde het verbruik van grafisch papier in Nederland zelfs met 15%.

Bron: KVGO

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

1 reactie

  1. Eddy Hagen op 19/09/2018 om 11:04

    Wat interessant zou zijn om te weten, is hoeveel van die daling te wijten is aan de toegenomen efficiëntie van het drukproces. Voor de mensen die het zich nog herinneren: hoeveel inschiet was er in 2000 nodig om ‘op kleur’ te komen? En hoeveel nu? Op dat moment werden er ook nog maar weinig jobs gecombineerd, terwijl dit nu zeer gangbaar is. En dat heeft ook invloed op het papiergebruik (meer snijafval vroeger).
    Ik heb ooit een studie gezien van een drukkerij waaruit bleek dat, als ik me niet vergis, zo’n 20% van het ingekochte papier niet bij de klant terechtkwam. Voornaamste redenen: inschiet en snijafval.
    Hoe zou de hoeveelheid papier (kranten even buiten beschouwing gelaten) die effectief aan klanten geleverd werd geëvolueerd zijn over die periode? Wellicht ook een daling, maar niet zo sterk als deze cijfers.Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK