Albert Heijn gaat minder verpakken en meer recyclen

Een initiatief om toe te juichen: Albert Heijn gaat minder verpakken en meer recyclen voor hun eigen merkproducten. Samen met Milieu Centraal wil de supermarktketen bewustwording creëren. 

verpakking albert heijnDe supermarktketen in hun nieuwsbericht op de eigen site: “We vinden het belangrijk dat onze eigen merkproducten duurzaam worden verpakt. En dat we zo min mogelijk materiaal gebruiken. We zijn ons ervan bewust dat wij als supermarkt veel verpakkingsmateriaal verbruiken. Maar dit heeft een reden: de verpakking draagt namelijk bij aan de houdbaarheid en voedselveiligheid van de producten, en zorgt dat de producten te vervoeren zijn. Het kan wel altijd minder vinden we. Daarom verwijderen we zo veel mogelijk verpakkingsmateriaal en zorgen we dat de verpakkingen goed te recyclen zijn.”

25 procent verpakkingen schrappen
Er wordt voortdurend getest of verpakkingen simpeler kunnen, met minder materiaal of zelfs zonder. Is een verpakking noodzakelijk, dan wordt gekozen voor de meest geschikte en duurzame verpakking. De focus ligt hierbij op reductie, hergebruik, recycling en gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Van grondstof tot afval moet een verpakking een zo klein mogelijke impact op het milieu hebben.
De ambitie van Albert Heijn is om het verpakkingsmateriaal van eigen merkproducten in 2018 met vijf procent te reduceren. In 2025 moet het verpakkingsverbruik met 25 procent verminderd zijn en worden alle verpakkingen gemaakt van recyclebaar materiaal.
Dit jaar wordt er alleen al vier miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal gebruikt. Om een paar voorbeelden te noemen: topsealfolie in plaats van deksels op zacht fruit bespaart 300 duizend kilo kunststof en er is maar liefst 134 duizend kilo karton bespaard op maaltijdsaladeverpakkingen.

verszakjeHet Verszakje
Albert Heijn lanceert ook het Verszakje; een herbruikbaar, wasbaar tasje als alternatief voor de plastic tasjes op de groente-, fruit- en broodafdeling.
Over recyclen gesproken, verpakkingen van maaltijdsalades, vlees en notenbakjes worden al grotendeels van gerecyclede petflessen gemaakt. In 2020 is het de bedoeling dat alle huismerk frisdrankflessen, en houdbare sappen van Albert Heijn, verpakt worden in minimaal vijftig procent gerecyclede pet-plastic. Daar is de supermarktketen dit jaar al mee begonnen.

Ook met nieuwe materialen wordt volop geëxperimenteerd. Sinds deze maand vind je bijvoorbeeld biologische melk in een kunststof verpakking van suikerriet in de schappen.

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

VIGC Hackaton: Reinvent The Graphic Arts Industry (12-13 okt.) – Het congres (15 okt.)

Vigc Congres Hackaton 2020

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK