Ook in België ‘stickergedoe’

In ons land wachten de verschillende brancheorganisaties nog op de hoger beroep uitspraak in Amsterdam rondom de JA/JA sticker. “De uitspraak wordt verwacht op
9 juli, maar ook die datum is niet 100% zeker”, zegt het KVGO.

ja nee belgiëOok in België lijken gemeentes op eigen houtje initiatieven te nemen tegen de vermeende ‘verspilling’ van papier. Zo ook in Leuven. De JA/JA variant gaat daar ‘graag-reclamesticker’ heten. België heeft een soortgelijk systeem, zoals in ons land met JA/NEE en NEE/NEE.

Groene partijen

Het zijn vooral de groene partijen die zich druk maken over de papierberg, het milieu en dus de vervuiling door de productie. Dat doen zij daar met net zo weinig nuances als in ons land. Ook daar wil men onderzoeken of een algeheel verbod op ongeadresseerd drukwerk mogelijk is, dus inclusief de gratis huis-aan-huisbladen.

19 procent

Volgens postbezorger bpost heeft 19% van de Belgen een reclamewerende sticker, in ons land is dat ca. 21%. De Vlaamse Ombudsman adviseerde twee jaar geleden al om de ‘graag-reclamesticker’ landelijk in te voeren. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vond het bestaande systeem prima werken. Ook in ons land ‘bemoeit’ de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zich met dit onderwerp, met als doel tot een landelijke richtlijn te komen.

Duitsland

Bij onze oosterburen ligt het percentage ‘reclameweigeraars’ (Bitte keine Werbung einwerfen) met 26,7% aanzienlijk hoger. Twee jaar geleden lag dat percentage nog op 24,7%. Intussen is in Frankfurt, Stuttgart en Heidelberg ca. 50% van de brievenbussen voorzien van de Duitse NEE/NEE variant. In de overige 10 grote Duitse steden ligt dat percentage op ongeveer 33%.

München gaat aan de leiding: daar weigert 61,5 procent van de huishoudens nog reclame te ontvangen.

56% van de Duitsers zegt reclame meteen bij het ‘oud papier’ te gooien. Dat blijkt uit onderzoek van het Zeitungsmarktforschung Gesellschaft der Deutschen Zeitungen (ZMG), dat de gelegenheid meteen aangreep om te wijzen op de mogelijkheid om bijlagen bij kranten in te steken. In België en Duitsland bestaan er (nog) geen initiatieven, zoals City Amsterdam in ons land.

Bron: Grafisch Nieuws

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK