Reclame op zwart in Belgie

Schermafbeelding 2014-12-01 om 12.05.43België komt ’s avonds in het donker te zitten. Het land kampt met een dreigend stroomtekort. Nu werken de ministers aan een wettelijk verbod op reclame- en straatverlichting zodra er een stroomtekort dreigt.

Gemeenten moeten ook hun kerstverlichting uitschakelen. Als ze niet luisteren, dan riskeren ze een boete. Maar ook bedrijven worden aangesproken. Tijdens crisismomenten moet alle ‘niet-functionele’ verlichting worden gedoofd. Dit geldt dan voor de verlichting van etalages, neonreclames en ook kerstdecoratie.

Om iedereen goed te informeren over het moment waarop je het verbruik extra in de gaten moet houden, is er een indicator ontwikkeld. Die is vergelijkbaar met de indicator die tijdens weerberichten wordt gebruikt om de hoeveelheid smog in de lucht aan te duiden. Groen betekent dat alles normaal is, oranje dat er een verhoogd risico bestaat op stroomtekorten, rood dat de situatie precair is en zwart dat een deel van het land zonder elektriciteit zal vallen.

De grote tv-zenders gebruiken de indicator, die een week vooruitblikt, al in hun weerberichten. Hij is ook terug te vinden op de website www.OffOn.be. De nieuwe verboden zullen ingaan wanneer de indicator oranje of rood kleurt.

Leveren deze maatregelen iets op? Volgens het groene consultancybureau Zero Emission Solutions wel. De straatverlichting in heel het land doven, geeft een energiebesparing van 255 megawatt. Voor etalageverlichting gaat het om 450 megawatt. De impact van neonverlichting en kerstdecoratie is ‘beperkt’.  Alles samen zou het om een besparing van 800 megawatt gaan. Ter vergelijking: een kerncentrale levert zo’n 1.000 megawatt. (bron: De Morgen.be)

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK