Online gegevens delen: Facebook onder vuur

dtaEr lijkt iets meer aandacht te komen voor de negatieve kant van social media en apps, oftewel: voor het data verzamelen door de bedrijven die hierachter zitten. Verschillende media laten de Nederlandse burger steeds meer zien wat de gevolgen zijn van online gegevens delen. Dat heeft ook alles te maken met de steeds verdergaande commercialisering van online media. Zo werd onlangs officieel bekend dat Facebook zijn data zou delen met haar berichtendienst Whatsapp. Diverse nieuwsmedia sprongen bovenop dit nieuws om de naieve consument in te lichten over hoe ze dit vooral kunnen stoppen.

In Duitsland gaan ze nog een stapje verder. Hier heeft de Duitse privacywaakhond namelijk besloten dat de uitwisseling van data tussen Facebook en Whatsapp verboden is. Volgens hen heeft Facebook twee jaar geleden bij de overname van de appdienst beloofd geen gegevens van Whatsapp gebruikers te delen met Facebook. Het grootste sociale netwerk ter wereld gaat in beroep tegen dit besluit. Volgens hen voldoen ze aan de Europese privacywetgeving. Bovendien zouden de appjes niet gelezen worden, maar worden alleen gegevens zoals een telefoonnummer van een gebruiker gedeeld.

Maak je eigen balans op. Delen op social en online media is vandaag de dag onvermijdelijk, maar wees je ervan bewust wat dit betekent.

Leestip: boek over dataverzameling: ‘Je hebt wel iets te verbergen’ – zie ook uitzending ‘De Wereld Draait Door

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor het najaar van 2021 staan gereed. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK