Onderzoek NOBO: Online nieuwsconsumptie in 2021 onverminderd groot

Het bereik van de Nederlandse online nieuwsplatforms is in 2021 op het niveau gebleven van het jaar ervoor. Maandelijks raadpleegt 82 procent van de dertienplussers een of meer nieuwssites of -apps.
Het aantal bekeken nieuwsberichten en de surftijd namen licht toe.

Erik Grimm van NDP Nieuwsmedia licht de cijfers uit het onderzoek toe.

Het gebruik van nieuwssites en -apps kwam in het eerste coronajaar 2020 in een stroomversnelling. In 2021 is het bereik gestabiliseerd op ruim 12,2 miljoen dertienplussers.

Bereik Nieuwssites 2021

Het volume en de tijd van de online nieuwsconsumptie namen in 2021 toe. Er werden bij de 40 gemeten nieuwsmerken in totaal 5,3 miljard pagina’s bekeken, een groei van ruim 5 procent. De tijd die op nieuwssites en -apps wordt doorgebracht nam met 5 procent toe, tot ruim 30 minuten per dag.

Hoofdrol smartphone

Bij het bereik en het volume speelt de smartphone in 2021 een hoofdrol. Inmiddels komt 85 procent van het bereik van nieuwsmerken op dit device tot stand.

Alle leeftijden

Het raadplegen van het online nieuws is inmiddels een gewoonte geworden van alle generaties. De leeftijdscategorie 35-49 jaar is met een bereik van maandelijks 92 procent een belangrijke gebruikersgroep, maar ook tieners (62 procent) en senioren (69 procent) weten de nieuwssites en -apps goed te vinden.

Bij de laatste groep zijn ook de gedrukte nieuwsuitgaven erg populair.

Over de analyse

De analyses zijn gebaseerd op de meting van 40 Nederlandse online nieuwsmerken in het genre Nieuws en Actualiteit uit het Nederlands Online Bereik Onderzoek (NOBO)

Het NOBO-onderzoek wordt in opdracht van de Verenigde Internet Exploitanten (VINEX) uitgevoerd door KANTAR. Het onderzoek is gebaseerd op een kwalitatief hoogwaardig panel met 4.200 leden. NOBO is sinds 2016 de standaard voor digitaal bereiksonderzoek. Het onderzoek rapporteert cross-device over het internetgedrag van personen, en omvat alle digitale platformen.

Bron: NDP Nieuwsmedia

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK