Onderhandelingen Grafimedia CAO afgebroken

De onderhandelingen voor een nieuwe Grafimedia CAO zijn afgebroken. De vakbonden hielden vast aan hun oorspronkelijk looneis, terwijl landelijk al duidelijk is geworden dat de vakbonden in vele branches deze eis hebben losgelaten.

Op 19 juni hebben de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers tot na middernacht vergaderd over de haalbaarheid van een nieuwe gezamenlijke CAO. Partijen leken elkaar op vele punten te kunnen vinden, maar besloten het ‘finale akkoord’ pas na een nachtje rust te ondertekenen. Vandaag zaten de partijen weer bij elkaar. Wat er precies gebeurd is werd niet 100% duidelijk uit het persbericht van het KVGO. Wel duidelijk is, dat het loonhuis vandaag dus uiteindelijk het breekpunt vormde.

Na middernacht

Het lijkt erop alsof de vakbonden zelf in de nacht onderling overleg hebben gehad, en tot verbazing van de werkgevers toch de oorspronkelijke 3,5% (6% in 2 jaar, met een minimum van 1000 euro) als harde eis (wederom) inbrachten. Het persbericht spreekt over het afwijzen van het werkgeversbod door de vakbonden. Of, dat het landelijke bod 2,41% was of minder werd niet duidelijk gemaakt. Ook andere financiële details werden niet bekendgemaakt.

Onbegrijpelijk

Richard van den Berg

Binnen het ‘spel’ reageerde Richard van den Berg natuurlijk met termen als: ‘onbegrijpelijk, onfatsoenlijk en schofferend’. Behoorlijk zware taal vanuit werkgeverszijde. Van den Berg begrijpt niet dat de bonden na 5 rondes nu ineens terugkomen op eisen die al vanaf het begin door de werkgeversdelegatie niet werden geaccepteerd. Hij vermoedt dat de top van de vakbonden de touwtjes in handen hebben en per branche het krachtenspel bepalen.

Printmedianieuws

printmedianieuws.nl is de belangrijkste informatiebron voor managers en andere beleidsmakers binnen de printmedia branche: niet alleen grafische bedrijven en uitgeverijen, maar ook toeleveranciers en opdrachtgevers van de bedrijfstak. Wij richten ons op het dagelijkse nieuws en de achtergronden van het nieuws uit diverse printmedia segmenten. De hoofdpunten van het printmedia nieuws zijn gratis, de achtergronden van het nieuws (dat noemen wij 'premium content') is in de meeste gevallen alleen toegankelijk voor betalende abonnees. Blokboek en Printmedianieuws werken samen. Daardoor wordt dit bericht op beide websites gepubliceerd.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK