Cao-onderhandelaar aan werkgeverszijde kijkt tevreden terug op onderhandelingen

Op de website van het KVGO blikt onderhandelaar Reinier de Koning tevreden terug op het doorlopen traject voor de nieuwe cao.

Op 10 februari werd de laatste fase voor het goedkeuren van de cao-voorstellen afgerond. Toen stemde de KVGO Ledenraad in met het voorliggende voorstel.

Behoedzame benadering

Reinier De Koning
Reinier de Koning

Op de KVGO website zegt de Koning dat aan werkgeverszijde vooral is gekozen voor een behoedzame benadering. De Koning: “De eerste sessies waren belangrijk. Ik wilde voorkomen dat een van ons van zijn stoel zou vallen en iets zou roepen als: ‘Wat vraag je nou? Hoe kun je dit nou eisen?’ Er is altijd een reden waarom iets is opgeschreven en ik wil begrijpen wat die reden is.”

De onderhandelingen leverden een unieke situatie op: het eindbod werd goedgekeurd door leden van de vakbonden, zelfs voordat de werkgevers er over hadden gestemd. De Koning: “Dat is vrij uniek. Er komt ook een moment dat je door je opties heen bent; dan kun je het niet mooier maken dan wat er op tafel ligt. Dat moet je ook aangeven. We hebben met alle opties rekening gehouden, ook met de mogelijkheid dat we er niet meer uit zouden komen met elkaar. We waren natuurlijk erg blij toen de bonden aangaven dat ze een meerderheid hadden. Nu kunnen we doorpakken met bijvoorbeeld de RVU.”

In het najaar

In het najaar beginnen de onderhandelingen opnieuw. De vraag of hij ook dan beschikbaar is als onderhandelaar, ligt voor de hand. De Koning: “Er volgt nog een evaluatie. Daar moet een gezamenlijke conclusie uitkomen, daar wil ik niet op vooruitlopen. Maar deze ronde is goed gegaan!”

Bron: KVGO

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK