Omslag bij NRC: meer digitaal dan print

Afgelopen week was het voor het dagblad NRC een uniek moment. Voor het eerst beleefde de krant meer betalende gebruikers van de digitale editie van de krant dan betalende gebruikers van de papieren krant.

Bij NRC zijn ze genuanceerd over de cijfers, want losse verkopen, abonnementen in diverse vormen en digital only abonnementen, laat staan ‘meelezers’, resulteren vaak in een wildgroei aan interpretaties.

beeld: screenshot NRC

Het komt volgens eigen zeggen hierop neer: vorige week overtrof het aantal mensen dat gemiddeld per dag een betaald recht heeft op digitale toegang tot NRC-journalistiek, het aantal mensen dat recht heeft op een papieren krant (totaal ongeveer 277.000, een stijging met ruim 8.000 sinds begin dit jaar).

De meeste mensen hebben bij NRC een hybride abonnementsvorm, digitaal door de weeks en print op zaterdag.

Uit het artikel: “Pleitbezorgers van een ‘digitale strategie’, zoals hoofdredacteur Birgit Donker (2007-2010), hebben dus gelijk gekregen, al ging het met vallen en opstaan. Haar opvolger Peter Vandermeersch (2010-2019) zette aanvankelijk in op stijging van de papieren oplage, maar wendde later alsnog de steven naar digital first. Dat werd een succes, geholpen door de gewenning van Nederlanders aan betaalde online diensten, zoals Netflix en Spotify. Ook de huidige hoofdredactie zet sterk in op het verder uitbouwen van een digitale nieuwsorganisatie.”

Bronnen: NRC en InCT

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK