Nieuwsmedia doen het goed

Uit een onderzoek van NDP Nieuwsmedia blijkt dat 2020 een goed jaar voor nieuwsmedia was, ook gedrukte media hielden stand.

Nieuwsmedia

In 2020 steeg de totale omzet van de dagbladtitels met bijna een procent naar € 1.102 miljoen. Een substantiële omzetstijging op de lezersmarkt en een forse omzetdaling op de advertentiemarkt leidden tot dit resultaat. Per saldo bleef er, ondanks de coronacrisis, een omzetgroei over van 0,9 procent.
De omzetontwikkeling van kleine, middelgrote en grote titels laat verschillen zien. De grote titels (bereik vanaf 305.000 personen) behaalden 1,2 procent meer omzet. De kleine titels (bereik tot 190.000 personen) realiseerden met gemiddeld 2,6 procent de sterkste stijging dankzij goede resultaten op de lezersmarkt. De middelgrote titels (bereik van 190.000 tot 305.000 personen) boekten als enige groep een geringe omzetdaling van 0,3 procent. Bij deze titels was de stijging op de lezersmarkt onvoldoende om de dalende advertentie-inkomsten volledig op te vangen.

NDP Nieuwsmedia: “Ook het bereik van gedrukte nieuwsmedia is gestegen. Het aantal betalende lezers van kranten nam flink toe, met name bij de digitale edities (+36%) en de premium artikelen (+154%). Nieuwsbedrijven wisten hierdoor de omzet van hun dagbladen in 2020 op peil te houden. De omzet bij nieuwsbedrijven van kranten steeg licht en kwam uit op 1,1 miljard euro (+0,9%).”

Nederland behoorde in 2020 opnieuw tot de landen met het grootste vertrouwen in nieuwsmedia. 83 procent van de Nederlanders geeft de traditionele nieuwskanalen een (ruim) voldoende rapportcijfer. Het vertrouwen in online nieuwsplatforms is in 2020 significant gestegen en nadert de waardering van de offline nieuwsmedia. Dat vertrouwen in media niet vanzelfsprekend is, blijkt wel uit het oordeel over de sociale kanalen. Ruim 70 procent van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in de berichten op deze platforms.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK