Nieuwe EU-verpakkingsregels verschijnen bijna

De pulp- en papierindustrie verwelkomt de stemming van 24 april in het EU-Parlement over de Verordening verpakking en verpakkingsafval (PPWR), die het trialoogakkoord ondersteunt en vertraging van het wetgevingsproces voorkomt. De laatste stap is een definitieve bevestiging van de overeenkomst door de Raad van de EU.

Christian Lue 8yw6tsb8tnc Unsplash 1

De doelstellingen in de overeenkomst die door het Europees Parlement is aangenomen, stellen dat de nationale recyclingsystemen van de EU hun prestaties moeten verbeteren, terwijl de verpakkingsregels meer moeten worden geharmoniseerd in het kader van de interne markt van de EU. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe verordening tijdig wordt nageleefd vanaf het moment dat deze van kracht wordt, zullen de verpakkingsindustrie en haar vele klanten nauw moeten samenwerken met lokale overheden die belast zijn met de implementatie van de wetgeving, met name op het gebied van de inzameling van materialen voor recycling, een sleutelfactor voor het verhogen van het recyclingpercentage in de EU. Elke vertraging bedreigt de capaciteit van de industrie om tijdig aan de verordening te voldoen en haar ambities waar te maken.

Leden van het EU-parlement hebben hun steun betuigd aan de overeenkomst die in de trialoog is bereikt en hebben het vertrouwen in het wetgevingsproces van de EU geconsolideerd. De pulp- en papierindustrie dringt er nu bij de EU-lidstaten op aan om de overeenkomst in de Raad te bekrachtigen wanneer zij in het najaar over het dossier stemmen. Jori Ringman, directeur-generaal van Cepi: “Ons standpunt is om de PPWR-overeenkomst en de goedkeuring ervan zonder uitstel te steunen. Iedereen heeft rechtszekerheid nodig om de zeer ambitieuze doelstellingen van het PPWR te halen.”

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK