Nieuwe regels etikettering niet onderschatten

De Nieuwe Europese Verordening Voedselinformatie die vanaf 13 december 2014 in werking treed heeft grote gevolgen voor etiketten en voedsel vepakkingen

De verordening  voorziet in een betere leesbaarheid en zeer gedetailleerde informatie voor de consument. Dat heeft grote gevolgen voor het design, het artwork en de pre-press activiteiten voor de verpakkingen. Het lijkt misschien nog ver weg maar over een jaar moeten zowel de merken als private labels voldoen aan de nieuwe voorschriften.

De nieuwe minimale corpsgrootte neemt 25% meer ruimte in op de etiketten. Daarnaast moet extra informatie vermeld worden zoals de fysische toestand, de oorsprong van plantaardige oliën en vetten.

De verplichte informatie moet goed leesbaar zijn. Op verpakkingen waarvan het grootste vlak 80 cm² of groter is, is een lettergrootte van 1,2 mm. verplicht. Is het vlak kleiner dan “volstaat” een lettergrootte van 0,9 mm. Naast de verplichte corpsgrootte schrijft de verordening ook nog eens verschil in lettertypes voor allergenen voor.

De nieuwe informatievoorziening op de etiketten zal grote gevolgen hebben op de commerciële uitstraling van producten. De informatie neemt veel meer ruimte in op de verpakking. Om nog maar niet te spreken over verpakkingen waarop alle informatie in verschillende talen wordt vermeld. Dit heeft natuurlijk een enorme impact op de werkzaamheden van de packaging design afdeling en de externe partners.

Bron( retailnews)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK