Nieuw Nederlands moerasgebied op postzegels

Op de nieuwste postzegels van PostNL staan planten en dieren uit een van de nieuwste natuurgebieden van Nederland: De Onlanden. Dit gebied op de grens van Groningen en Drenthe kenmerkt zich door ruige hooilanden, moerasbos en ruimte voor de berging van overtollig water.

Postzegelvel De Onlanden Tcm10 198919 W740

In de serie Beleef de natuur geeft PostNL dit jaar 4 postzegelvellen uit met in totaal 40 postzegels. Op de postzegels komen afbeeldingen voor van planten en dieren uit bijzondere Nederlandse natuurgebieden. Begin dit jaar verscheen al het postzegelvel over het heidelandschap Dwingelderveld (2 januari). Later volgen de postzegels over het duingebied Duin en Kruidberg (14 juni) en het park bij de stad landgoed Haarzuilens (16 augustus).

De serie Beleef de natuur voor 2021 is ontworpen door grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda. Bij de selectie van de natuurgebieden werkte Janse samen met natuurbeschermingsorganisatie Natuurmonumenten. Voor het postzegelvel Beleef de natuur – De Onlanden stelde hij een kandidatenlijst met dieren en planten op, waarvan er uiteindelijk 10 overbleven,
de kemphaan, grote zilverreiger, smient, glazenmaker, gewone klaproos, klein hoefblad, gewone margriet, brasem, otter en bruine vuurvlinder.

Het kenmerkende karakter van Beleef de natuur – De Onlanden is duidelijk te zien aan het frisgroene van het postzegelvel. Ook de bloemen verwijzen naar het kleurrijke landschap. Bij de beeldkeuze heeft de ontwerper vooral ook op variatie gelet. “Die afwisseling houdt het velletje interessant”, zegt Janse. “De otter eist de aandacht op met zijn sprekende ogen, natte huid en snorharen. Bij de bruine vuurvlinder ontbreekt dat tactiele, maar die is net als de glazenmaker grafisch weer interessanter. Ik zoek altijd naar beelden met een bepaalde intensiteit.”

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK