Nederlands Drukkerij Museum extra open op zondag 23 juni

In juni is het Nederlands Drukkerij Museum aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur extra open op zondag 23 juni. Geïnteresseerden kunnen dan onder meer zien hoe een degelpers werkt. Dit is een drukpers die volgens het boekdrukprincipe werkt.
Hierbij worden alleen de hoogstgelegen gedeelten van de drukvorm met inkt ingerold en afgedrukt. De drukvorm kan bestaan uit loden of houten letters, lijnen en/of afbeeldingen. Een afbeelding kan een cliché, houtsnede of linosnede zijn.

nederlands-drukkerij-museum

De drukvorm wordt in de degelpers geplaatst. De pers wordt van inkt voorzien. Daarna wordt de drukvorm beïnkt. Het te bedrukken materiaal, meestal papier, wordt op de degel (een vlakke plaat) gelegd. Hiermee wordt druk op de drukvorm uitgeoefend, waardoor de afbeelding wordt overgezet op het te bedrukken materiaal. Soms werden deze degelpersen aangedreven met een hefboom, die met de hand bediend werd. Anderen werden aangedreven met een voetpedaal (de trapdegel) en een groot vliegwiel om te zorgen voor een gelijkmatige gang. Uiteindelijk namen elektromotoren deze functie over. Op de begane grond van het museum bevinden zich diverse degelpersen en ook zetmachines.

Het is mogelijk om zelf afdrukken te maken op onder meer een 200 jaar oude drukpers. Hoe een drukkerijtje eruitzag in de 20e eeuw is te zien in ‘het oude drukkerijtje’ uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, met zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen. Kinderen kunnen ‘aan het werk’ met losse letters en diverse drukpersen, en op de bovenverdieping is nog altijd de tentoonstelling ‘- een uniek dubbeltalent’ te zien. Bezoekers, waaronder verschillende Toonderkenners, zijn laaiend enthousiast over de inhoud en kwaliteit van deze tentoonstelling, die nog tot eind augustus te zien is. Ook op deze verdieping een krantenhoek, waar je stil kunt staan bij de hoeveelheid werk, nodig om één krantenpagina drukklaar te maken.

Het Nederlands Drukkerij Museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.30 uur en dus op zondag 23 juni van 13.00 tot 16.30 uur. Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK