Nederlanders bewaren kerstkaarten steeds langer

kerstkaartNederlanders bewaren kerstkaarten steeds langer. Vooral als deze foto’s en een persoonlijke boodschap van de verzender bevatten. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau PanelWizard Direct onder ruim 1.100 Nederlanders van 16 jaar en ouder, in opdracht van Greetz.

Ruim 60% van de respondenten geeft aan liever een kerstkaart met foto’s en persoonlijke boodschap te ontvangen, en deze langer te bewaren dan een ‘standaard’ kerstkaart met algemene boodschap. Dit is ook terug te zien in het type kerstkaarten dat we versturen. Een kwart van de ondervraagden verrast alle ontvangers namelijk met een persoonlijke boodschap in de kaart, waarin teruggeblikt wordt op het jaar en een wens wordt uitgesproken voor het nieuwe jaar. In 2012, toen Greetz een soortgelijk onderzoek uitvoerde, deed nog maar één tiende van de ondervraagden dat.

Groei fotokaarten en zelfontworpen kaarten
Dat die persoonlijke touch in de kerstkaart loont, bewijzen de resultaten van het onderzoek. Bijna een derde van de ondervraagden geeft aan persoonlijke kerstkaarten zelfs te bewaren tot aan de volgende Kerst. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012. Opvallend is, dat vooral respondenten ouder dan 60 jaar, maar ook jonger dan 30 jaar, hun kerstkaarten lang bewaren. Bijna 75 procent van de ondervraagden onder de 30 jaar bewaart een kerstkaart met eigen foto en boodschap langer dan de ‘standaard’ kerstkaart.
Niek Veendrick, CEO van Greetz, begrijpt dat Nederlanders vaker een persoonlijke kerstwens versturen: “We zien dat kerstkaarten met een persoonlijke touch het goed doen in de decembermaand. De laatste jaren groeien vooral fotokaarten en zelfontworpen kaarten in populariteit. Natuurlijk spelen we hier met Greetz op in. Zo kunnen klanten bij ons eigen foto’s en teksten op hun kerstkaart plaatsen, en de binnenkant versieren met mooie stickers. En wil je liever een handgeschreven krabbel op je kerstkaart zetten, dan kan je een pakketje kerstkaarten naar jezelf sturen.”

 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK