Meerssen Papier in handen van nieuwe eigenaar

Meerssen Papier is vanaf maandag 24 september 2018 officieel in handen van de nieuwe eigenaar Rolf Pijsel. Hij heeft de fabriek, bedrijfshal, twee kantoorpanden en vier hectare grond voor het symbolische bedrag van één euro overgenomen van de provincie. Ook krijgt hij 4,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud.
Dat meldt 1Limburg in een uitgebreid artikel. Het bedrijf gaat weer papier maken. Pijsel denkt dat de fabriek het zal redden. “We maken al drie jaar winst. De omzet is omhooggegaan in die periode en zelfs het aantal werknemers nam toe”, zegt Pijsel. “Daarnaast wil ik ook koffiefilterpapier gaan maken. Daar verwacht ik veel van.” Voor het koffiefilterpapier heeft hij ook al een klant, namelijk Filtropa in Maastricht. Dat bedrijf is ook in handen van Pijsel.

Achterstallig onderhoud
Pijsel huurde sinds 2015 het terrein van de provincie. Al snel bleek dat de fabriek voor miljoenen moest worden opgeknapt, mede door achterstallig onderhoud. Dat geld heeft de nieuwe eigenaar niet. Daardoor dreigde Meerssen Papier failliet te gaan, waardoor 50 werknemers hun baan zouden verliezen.

Balken rot
Om de fabriek te redden krijgt hij het gebied nu dus voor het symbolische bedrag van één euro. Marsna Paper, het bedrijf van de nieuwe eigenaar, moet in de komende tijd zo’n elf miljoen investeren in de fabriek. “De afgelopen vijftien jaar is er nauwelijks onderhoud gedaan. Zo zijn er 72 dragende balken rot, komen delen van plafonds naar beneden en is de brandveiligheid niet op orde”, aldus Pijsel.

Van de provincie krijgt hij 4,3 miljoen. De rest brengt hij zelf bij elkaar. “Eigenlijk ben ik daar helemaal niet blij mee”, zegt de nieuwe eigenaar. “Ik moet ruim zeven miljoen investeren in een gebouw. Dat had ik liever gebruikt voor productontwikkeling en voor nieuwe machines.”

Veel onvrede
De deal die gemaakt is, leidde tot veel onvrede. Bij de politieke partijen, maar ook bij de kopende partij. “Toen we het pand in 2015 gingen huren, hadden we niet gedacht dat het zo slecht zou zijn. Ik vind nog steeds dat een verhuurder moet zorgen dat je een fatsoenlijk pand krijgt. Daar was hier geen sprake van.” Hij overwoog zelfs om een rechtszaak tegen de provincie te beginnen. Die moet in zijn ogen helemaal opdraaien voor de renovatie van de fabriek. “Ik ben ervan overtuigd dat we die gewonnen hadden. Maar dat zou te lang duren. En tijd hadden we niet. Anders zouden we failliet zijn gegaan.”

Met tegenzin
De redding van Meerssen Papier zorgde voor veel ophef in Provinciale Staten. De coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA, en de oppositiepartijen PVV en Lokaal-Limburg, steunden met tegenzin de deal. De overige oppositiepartijen en coalitiepartij SP waren fel tegen en spraken van ‘verspilling van geld van de belastingbetaler’ en stemden tegen.

Bodemloze put
Die vreesden geld in een bodemloze put te steken. In het verleden stak de provincie de fabriek al vaker de helpende hand toe. In 2008 kocht de provincie de fabriek voor 3,3 miljoen toen de Italiaanse eigenaar failliet ging. Ook gaf het subsidie voor de doorstart van de fabriek. Ook deze doorstart mislukte uiteindelijk.

Koffiefilters
Veel partijen vragen zich nog steeds af of de fabriek wel een toekomst heeft. Maar Pijsel denkt dat de fabriek het zal redden. “We maken al drie jaar winst. De omzet is omhooggegaan in die periode en zelfs het aantal werknemers nam toe”, zegt Pijsel. “Daarnaast wil ik ook koffiefilterpapier gaan maken. Daar verwacht ik veel van.” Voor het koffiefilterpapier heeft hij ook al een klant, namelijk Filtropa in Maastricht. Dat bedrijf is ook in handen van Pijsel.

Ups en downs
De 50 werknemers hopen dat de rust nu eindelijk terugkeert. Dat geldt ook voor Leon Wingerder. “Ik werk al 32 jaar bij Meerssen Papier. Ik heb veel ups en downs meegemaakt. De afgelopen 10 jaar eigenlijk alleen maar downs. Ik hoop dat we nu gewoon kunnen doen waar we goed in zijn: Papier maken.”

Lees ook: Europese Commissie onderzoekt verkoop papierfabriek​

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor het najaar van 2021 staan gereed. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK