Wild (Th)inks

Digitaal textiel printen betekent dat u voor uzelf (of voor uw klant) een jurk of tafelkleed kunt bedrukken met uw eigen ontwerp. Maar het is essentieel om te zoeken naar de juiste inkttechnologie. Met breedformaat digitale technologie kunt u op vrijwel alles printen – daarom noemen we het graag “Wild Format”. Maar als het gaat om textieldruk voor mode of interieurdecoratie, is er net iets meer aandacht en planning nodig om ervoor te zorgen dat uw project het succes wordt dat het verdient.

Papier is geen textiel
Er zijn twee inkjettechnologieën die tegenwoordig het meest gebruikt worden: HP latex- en UV-uithardende inkten, gebruikt in printers van toonaangevende fabrikanten, zoals Agfa, EFI, Fujifilm, Mimaki of Roland. Hoewel beide inkten gebruikelijk zijn voor zachte textieldruk, werden ze ontwikkeld voor reclametoepassingen, zoals bewegwijzering, banners en vlaggen. Af en toe zie je op beurzen textiel interieurdecoratie bedrukt met UV-uithardende inkten. Houd er wel rekening mee dat deze stukken alleen voor de show bestemd zijn, omdat ze niet getest zijn en ook niet bedoeld zijn voor contact met de menselijke (of dierlijke) huid. HP toonde duurzame textiele substraten geschikt voor binnenhuisdecoratie op SGIA in 2017. Na een verhittingsproces, zo stelt de fabrikant, kan wasbaarheid worden bereikt. Wasbaarheid is een van de cruciale punten als het gaat om het digitaal bedrukken van textiel voor mode- en woningdecoratietoepassingen, omdat klanten niet erg geneigd zijn om een T-shirt met een print te accepteren die al na twee wasbeurten in een gewone huishoudelijke wasmachine in het niets vervaagt. Het wasbaarheidsprobleem is natuurlijk niet beperkt tot digitale textieldruk. Zo zijn er in de lange geschiedenis van de textieldruk heel wat kleurmogelijkheden ontwikkeld, waarvan sommige ook aangepast voor digitale druk.

Overdracht en directe druk
De meest voorkomende digitale textieldruktechnologie is eigenlijk een transfertechnologie. Bij transfer dye-subdruk wordt het ontwerp van achter naar voren op zeer dun papier gedrukt. Er is ook het veel minder gangbare (directe) dispersieproces, waarbij de print direct op het textiel wordt gedrukt. In een disperse kleurstofdrukproces zijn de resultaten meestal niet zo scherp, omdat er sprake is van enige kleurbloedingen, wat leidt tot doordruk, wat zeer gewaardeerd wordt met vlaggen of dubbelzijdig textiel. Met sublimatiedruktechnologie sublimeert de droge warmte van een pers of kalander de inkt tot diep in de vezels, wat resulteert in een vrij duurzame kleurstof met een gemiddelde lichtechtheid. Omdat alleen de pigmenten van de inkt in de doek achterblijven, worden sublimatieprints als huidvriendelijk beschouwd. Sublimatie werkt echter alleen met een polyester (mengsel) of polyester gecoat substraat. Daarom worden sportkleding, zoals wielershirts, voornamelijk gedecoreerd in een digitaal transfer sublimatieproces – Roland DG printers worden op dit gebied zeer veel gebruikt.

In de pioniersdagen van de digitale textieldruk zijn ook geprimed katoenen T-shirts versierd met een sublimatieproces. Omdat pigmentinkten met bindmiddelen, verkrijgbaar in zowel witte als proceskleuren, op grotere schaal beschikbaar zijn geworden, worden lichte en donkere kledingstukken meestal bedrukt met pigmentinkten. Ze zijn gemakkelijk te hanteren, maar vaak is een voorbehandelingscoating en afwerking door middel van een warmtepers nodig voor een kwalitatief hoogstaand resultaat. Pigmentinkten werken goed samen met een breed scala aan natuurlijke en kunstmatige vezels, zodat de technologie ook steeds vaker wordt gebruikt voor digitaal rol-naar-rol textieldrukwerk. Pigmentinkten vereisen geen verplicht wasproces, en worden daarom beschouwd als een meer planeetvriendelijke optie dan traditionele textieldruktechnologieën die veel water nodig hebben. Het is echter nog steeds sterk aan te raden om het nieuwe shirt met pigmentprint te wassen, alvorens het te dragen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Textieltextieldruk
Watergedragen direct printbare digitale textielinkten zijn er in twee belangrijke ‘smaken’: zure en reactieve inkten. Vatkleurstoffen, gebruikt voor cellulosevezels, hebben een zeer hoge lichtechtheid buitenshuis en beginnen hun eerste stappen te zetten in de digitale textieldrukmarkten. In de regel zijn zure en reactieve textielinkten traditionele analoge textieldrukchemie, die beschikbaar wordt gesteld voor digitaal drukken. Natuurlijk blijven de meeste voordelen van digitaal drukken behouden, omdat er geen vorm nodig is. Maar ook sommige nadelen van analoge textieldruk zijn nog steeds geldig. Het “one-inkt fits all”-concept is hier niet van toepassing, omdat zure inkten nodig zijn om op wol, zijde of nylon te drukken. Katoen en andere natuurlijke vezels kleuren het best met reactieve inkten.

Stomen en wassen is een verplichte afwerking voor zure en reactieve inktafdrukken. Dit proces is niet anders dan de behandeling van hun analoge tegenhangers. Daarom wordt in textieldrukkerijen naast analoge drukpersen vaak ook “echt” of “textiel textiel” digitaal drukwerk met traditionele chemie gebruikt, dat uiteindelijk hun analoge voorgangers vervangt.

Stomen en wassen is een verplichte afwerking voor zure en reactieve inktafdrukken. Dit proces verschilt niet van de behandeling van hun analoge tegenhangers. Dit is de reden waarom “echt” of “textiel” digitaal printen met traditionele chemie vaak wordt gebruikt naast analoge drukpersen in textieldrukkerijen, om uiteindelijk hun analoge voorgangers te vervangen. De afwerking, en soms ook de voorbehandeling, vereist vakkennis en een grote verscheidenheid aan dure machines die doorgaans niet te vinden zijn bij uw buurtdrukkerij of signmaker. Digitaal rol-naar-rol textieldruk met traditionele chemie op waterbasis wordt beschouwd als huidvriendelijk, er zijn zelfs processen die geschikt zijn voor Oeko-Tex-certificering. De lichtechtheid kan fatsoenlijk zijn, de stoffen zijn geschikt voor zowel droge reiniging als machinewas, en met de pigmenten die diep in de vezels worden overgebracht, zijn de kleuren bestand tegen wrijving. Zure en reactieve inkten komen veel voor bij zeer hoge, zeer dure digitale volumeproductiemachines, zoals de EFI Reggiani familie. Mimaki biedt echter ook een breed scala aan veelzijdige textielprinters met verschillende chemische eigenschappen en meer gematigde investeringsniveaus.

Heb ik iemand van Inditex nodig voor mijn textieldrukproject?
Verticaal geïntegreerde mode- en woningdecoratiefabrikanten zoals Inditex (Pull & Bear, Massimo Dutti, Zara /Zara Home) hebben veel ervaring met digitale textieldruk. Als u zich wilt verdiepen in een volledige productie van mode of home fashion, lijkt het redelijk om iemand met ervaring in die branche in uw project op te nemen. Met mode vereisen de meeste jurisdicties gecertificeerde niveaus van mens-ecologische veiligheid, met Standard 100 van Oeko-Tex de meest voorkomende. Gedrukte interieurdecoratie kan een hele reeks certificaten vereisen, afhankelijk van het land, met gevaarlijke luchtverontreinigende stoffen en brandvertraging voor tapijten, textiele tapijten en gordijnen het belangrijkst. Voor kleinere partijen bedrukte overhemden, caps of kussens moet u echter altijd goed zijn bij uw vertrouwde digitale drukwerkleverancier. Misschien kan hij u zelfs verwijzen naar een deskundige op het gebied van digitaal textieldruk of zelfs naar een fabriek, als u echt ‘wild’ wilt worden……..

Bijschriften. 1:
1. Homedecor print.jpg
Textielprints voor thuisdecoratietoepassingen moeten bestand zijn tegen wrijving en chemicaliën. Foto © Sonja Angerer

2. 2. Mode print.jpg
Textielprints voor mode moeten gemakkelijk op de menselijke huid liggen en ook wasbaar zijn. Foto © Sonja Angerer

3. Kussen print.jpg
Kussens zijn een veel voorkomende digitale textieldruktoepassing, geproduceerd in zowel sublimatie als directe drukprocessen. Foto © Sonja Angerer

5. Tafelkleed print.jpg
Met digitale textieldruk kunt u uw eigen tafellakenmotief ontwerpen. Foto © Sonja Angerer

Sonja Angerer

Sonja is manager of Rrrabbitproductions, an editor´s office dedicated to technology. A certified print designer before turning trade journalist, (digital) printing technology is her main focus. With excellent contacts into local markets, she is able to offer deep insights into the DACH region. Sonja operates also a WideFormatStories fun shop where you can order t-shirts and wide format related gadgets. This is the link to this special shop: https://shop.spreadshirt.de/WideFormatStories. She writes in German as well as in English for a wide range of print and online trade publications, gives lectures on digital and industrial inkjet, and offers translation, localisation and Social Media services through her office.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK