MailDB krijgt kritiek te verwerken op InMijnBus.nl initiatief

Halverwege januari verscheen plotseling het InMijnBus.nl initiatief, ontwikkeld door MailDB. Brancheorganisatie KVGO wist nergens van en ook de werking van het initiatief bij de bezorging bleef onbeantwoord. Ook onze redactie zocht naar antwoorden, maar kreeg ze niet.

Inmijnbus Kopbeeld

De Vereniging van Weekbladverspreiders, samen goed voor ongeveer 4 miljoen brievenbussen, uit kritiek op het nieuwe initiatief. Ook de NNP, de brancheorganisatie voor de uitgevers van
huis-aan-huisbladen, weigert medewerking.

De kritiek zit meteen bovenop de praktische haalbaarheid van het systeem: de bezorger met de app in de hand, die het allemaal maar mag uitzoeken per brievenbus. Natuurlijk willen alle betrokken brancheorganisaties meedenken over een juiste verspreiding van folders en/of huis-aan-huisbladen, maar ze vinden dat MailDB hiermee hun eigen gang zijn gegaan en ook belangrijke fouten hebben gemaakt ten aanzien van de uitvoerbaarheid bij de bezorging.

Dick Ranzijn, Directeur van Rodi Media en voorzitter van de Vereniging van Weekblad Verspreiders, zegt: “Als verspreider van huis-aan-huisbladen en lokale folders willen we meewerken en meedenken met een gedegen en goed werkende oplossing, maar naar onze mening is dit plan niet in het belang van de lokale journalistiek en de bezorging van de huis-aan-huisbladen. De uitvoerbaarheid, het feit dat dit systeem alleen digitaal is en eventuele gevoelige informatie bevat van lezers, zijn grote struikelblokken, zowel voor de uitgeverij, verspreider, bezorger als de lezer van huis-aan-huisbladen.”

Roy Keller van brancheorganisatie NNP is ook van mening dat de bezorger niet elke week op een app bij elke brievenbus moet kijken wat er deze week weer ‘gewenst’ wordt.

Uitgevers noemen ook privacy als mogelijk probleem. Vanuit privacy-overwegingen kan het zijn dat ontvangers hun gegevens niet digitaal willen opgeven, en daardoor geen huis-aan-huisdrukwerk meer ontvangen. Dit kan resulteren in veel lagere oplages. Kleine oplages leiden weer tot minder interesse van adverteerders.

Per direct stopzetten

NNP meldt in een nieuwsbericht dat de huis-aan-huiskranten een dringende oproep doen aan MailDB en Spotta, om de introductie van InMijnBus.nl per direct stop te zetten. Ze willen in gesprek over verbeterpunten die de belangen van de huis-aan-huiskranten beschermen en op draagvlak kunnen rekenen. Mocht het plan doorgezet worden, dan zullen de uitgevers van de huis-aan-huiskranten zich beraden over nadere stappen.

Bronnen: NNP & Vereniging van Weekbladverspreiders.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK