Huis-aan-huiskrant in zwaar weer

Uitgever BDU heeft het faillissement aangevraagd voor vijftien lokale huis-aan-huiskranten in de provincie Noord-Holland. BDU nam de titels in 2017 over van de Telegraaf Media Groep, die de kranten niet winstgevend kreeg. BDU zei wel een plan te hebben om winst met de gratis kranten te maken, maar ook dat is niet gelukt.

Voor velen is deze mededeling een donderslag aan heldere hemel, zo blijkt uit de reacties. Maar er zijn meer tekenen dat het met huis-aan-huisbladen in gedrukte vorm minder goed gaat, daar oplage en bereik van gedrukte media al jaren een dalende tendens vertonen, door de opkomst van elektronische media. In dit verband noemt de regering de volgende cijfers. Het bereik van de gezamenlijke landelijke dagbladen bedraagt nog 24% van de bevolking, het bereik van de regionale bladen nog 20%. Het bereik van de gedrukte huis-aan-huisbladen steekt hier gunstig bij af, maar vertoont eveneens een neerwaartse tendens en daalde van 62% in 2016 naar 53% in 2018.

Gemeentelijke informatie

Een bedreiging komt van de kant van de overheid. Er ligt een wetsvoorstel, waarbij de verplichting voor gemeenten om officiële bekendmakingen in ‘papieren’ huis-aan-huisbladen te publiceren gaat vervallen. Dat zou 16,5 miljoen Euro besparen. Huis-aan-huisbladen zouden dus maximaal eenzelfde bedrag aan advertentie-inkomsten kwijtraken.

Toch is er een belangrijke groep die de huis-aan-huisbladen hoog waardeert. De bladen worden veelal gelezen door mensen van vijftig jaar en ouder. Deze groep maakt 56% van het bereik uit. Gemiddeld is de verhouding mannen en vrouwen 50/50.

Jongeren

Het zijn dus de jongeren die de huis-aan-huisbladen de rug toe keren. Doet er niet aan af dat de groep ouderen voor veel lokale adverteerders een belangrijke doelgroep is die slecht op andere manieren te bereiken is.

Volgens Emma Visser van drukkerij GBU in Urk, is een kleinschalige aanpak van lokale kranten de oplossing. “Het Urkerland floreert door de keuze voor kort lokaal nieuws online en achtergronden in gedrukte vorm op abonnementbasis.”

 

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK