BDU wil geld zien voor huis-aan-huis content

De lezers van de huis-aan-huisbladen van BDU zullen in de toekomst moeten gaan betalen voor het bekijken van lokale online content. De papieren edities hebben te kampen met krimp in advertentie-inkomsten. De krant zal daarom meer gaan verwijzen naar online content, waarvoor een abonnement moet worden afgesloten.

Heike Imelman

Heiko Imelman

Dat zegt Heiko Imelman, sinds begin dit jaar directeur van BDU media. Volgens hem komen de advertentie-inkomsten onder een kritische grens, waardoor het voortbestaan van de titels in het geding komt. En dat terwijl de gratis
huis-aan-huisbladen zo een belangrijke sociale en lokale functies bekleden. De gratis bladen moeten het vooral hebben van lokale adverteerders. Winkelstraten hebben volgens Imelman te maken met forse krimp, en dat is terug te zien in de advertentiebudgetten van lokale winkeliers.

Meer gerichte content

Imelman denkt ook dat het abonnementsmodel zal aanzetten tot meer gerichte online content, waar de lezers echt interesse in hebben. Het bedrijf heeft tientallen huis-aan-huistitels in de portfolio. In juni 2017 werden er nog 47 titels van de Telegraaf Media Groep overgenomen. Imelman stelt dat ook de adverteerders meer interesse hebben in een online aanpak.

Onderzoek

NOM heeft in samenwerking met BDU media, De Persgroep Nederland, Mediahuis Limburg, NDC mediagroep en Promille Media, de NOM Regio Monitor 2019 gepubliceerd. De Regio Monitor is het onderzoek waarin de nieuwste bereikcijfers en profielen van meer dan 300 HAH-kranten en hun combinaties zijn opgenomen. Dat onderzoek toont de belangrijke rol aan die huis-aan-huisbladen nog steeds hebben.

De journalistenvakbond NVJ erkent de moeilijke situatie van de huis-aan-huisbladen. Hij stelt dat uitgevers ‘achteruit gekacheld’ zijn en te laat inspeelden op veranderingen in het lokale advertentielandschap, en de wijze waarop lokaal nieuws wordt gepubliceerd. Hij refereert daarbij ook naar social-mediakanalen, die lokaal nieuws gratis vanuit de online edities indexeren en (her)publiceren.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK