Magazinemerken populairst op Facebook

In het eerste kwartaal van 2017 is het aantal likers/volgers van magazinemerken gestegen naar ruim 9 miljoen likes/volgers. In vergelijking met het vierde kwartaal 2016 is dit een stijging van 4%. Vooral het aantal volgers op Instagram (+14%)  en YouTube (+11%) nemen fors toe. Dit blijkt uit de Social Media Monitor die voor de derde keer door Magazine Media Associatie (MMA) is gepubliceerd.

Op bijna alle kanalen stijgt in het eerste kwartaal het aantal likes/volgers, behalve bij Google+. Het aantal volgers stabiliseert op dit kanaal. Grootste stijgers zijn wederom Instagram (+14%) en YouTube (+11%).

Aandelen per kanaal
Magazinemerken hebben het grootste aantal likes/volgers op Facebook (53,2%), gevolgd door Twitter met een aandeel van 19,6% en Instagram met 18,1%. De aandelen van de diverse kanalen laten een kleine wijziging zien, waarbij het aandeel van Instagram sterk stijgt en nu bijna gelijk is aan het aandeel van Twitter.

Verschillen per categorie
Er bestaan grote verschillen in de aandelen per kanaal per magazine categorie:

  • Facebook heeft het grootste aandeel bij de categorieën Gezin (92%), Opvoeding (80%) en RTV (77%).
  • Twitter heeft het grootste aandeel bij de categorieën Opinie (56%), Sport (53%) en Reis & Recreatie (35%).
  • Instagram heeft het grootste aandeel bij de categorieën Home Deco (38%), Dagblad magazines (34%) en Culinair (27%), maar ook bij Jongeren (24%) en Mind & Body (21%) is het aandeel Instagram hoger dan gemiddeld.
  • Het aandeel van Pinterest is het grootst bij Home Deco (13%), Vrouwen (8%) en Mind & Body (7%).
  • Aandeel van Google+ is verreweg het grootst bij de categorie Automotive (11%), gevolgd door Home Deco (4%) en Mind & Body (5%).
  • Het aandeel van YouTube is het grootst bij de categorieën Automotive (29%) en Jongeren (8%).

Populaire merken
De meest populaire magazine merken op social media blijven Voetbal International, LINDA en ELLE. Het aantal likes/volgers van deze merken, stijgen respectievelijk met 2%, 8% en 2%. De Top 25 laat slechts enkele wisselingen zien. Dit geldt ook voor de Top 10 per kanaal.

De sterkste toename van het aantal likes/volgers is zichtbaar bij de merken Stoer!, AD Magazine, Historisch Nieuwsblad, Plus Magazine, Elsevier en Story. Vooral een aantal merken van Hearst Netherlands (ELLE Decoration, ELLE Eten, Men’s Health, Women’s Health), New Skool Media (Seasons, Roots, Vorsten) en de dagblad magazines van De Persgroep behoren verder tot de grote stijgers.

Bij bijna alle merken die zijn gemeten stijgt het aantal likes/volgers.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK