Digitaal bereik magazinemerken stijgt gestaag

Het digitale bereik van magazinemerken stijgt met 5%, terwijl het bereik van print magazines voor de derde keer op rij stabiel is. Dit blijkt uit de op 19 oktober gerapporteerde NOM Mediamerken 2017-III en de NOM Print en Doelgroepmonitor 2017-III. Goed nieuws voor het gehele grafische spectrum. Mensen nemen meer tijd.

Het bereik van print magazines is stabiel, met een bereik van 11,4 miljoen mensen. Dit is 80% van de Nederlandse bevolking (13 jaar en ouder). De top 5 magazines met het grootste printbereik laat geen veranderingen zien. Kampioen (4,8 miljoen), Libelle (1,6 miljoen), Donald Duck (1,4 miljoen), LINDA. (1,2 miljoen) en Vrouw (1,1 miljoen) hebben van alle magazines in Nederland nog altijd het hoogste bereik.

Naast de NOM Print en Doelgroep Monitor (NPDM 2017-III) publiceert NOM ook NOM Mediamerken 2017-III. Deze publicatie bevat gegevens over het gebruik van mediamerken. In de NOM Printmonitor zijn vragen opgenomen over het digitaal lezen van dagblad- en magazinemerken. Zo wordt inzicht verkregen in het totaal aantal lezers in de afgelopen 12 maanden, ongeacht het platform waarop men leest.

Uit NOM Mediamerken blijkt dat het digitaal bereik van magazinemerken, ten opzichte van de vorige meting (2017-II), met 5% is gestegen. Inmiddels lezen 5,7 miljoen mensen magazine content digitaal. Dit is 40% van de Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder. Top 5 magazines met het hoogste aandeel digitale lezers zijn: Beleggers Belangen (59%), De Verwondering (53%), New Scientist (52%), Radar+ (47%) en TotaalTV (47%).

Crossmediaal (print + digitaal) bereiken magazinemerken 13,4 miljoen mensen. Dit is 93% van de NL bevolking 13+. Jaarlijks gebruiken Nederlanders gemiddeld 9 verschillende magazinemerken via de diverse kanalen. Gemiddeld is 20% van de lezers van een magazinemerk een digitale lezer, en lezen Nederlanders gemiddeld op 1,6 verschillende devices magazine content.

De NOM Printmonitor 2017-III bevat de gegevens over het bereik van dagbladen en magazines in de periode Q3-2016 t/m Q2-2017. In deze periode hebben 17.224 Nederlanders van 13 jaar en ouder meegedaan aan dit onderzoek. Deze steekproef staat voor 14.338.000 Nederlanders van 13 jaar en ouder.

Bron: INCT

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK