Lezen van papier houdt de voorkeur

Anne Mangen van de University of Stavanger (Noorwegen) legt in een blog op drupa.com uit waarom ook jongeren lezen van papier prefereren boven lezen van een scherm.
Door social media en e-mail zijn we heel erg gewend geraakt aan lezen van het scherm. Sterker nog, wij lezen meer dan in de tijd dat er alleen nog papier was. Met de komst van e-books voorspelden trendwatchers dan ook het einde van het papieren boek. Maar zij hebben ongelijk gekregen. Hoe kan het dat het gedrukte boek nog altijd populair is.
Opmerkelijk, stelt Mangen, want het papieren boek heeft veel nadelen ten opzichte van een e-reader; het is zwaar, er is licht nodig om te lezen. Toch prefereren veel lezers het gedrukte boek. Vooral het lezen van langere, complexe teksten, dat meer inspanning vereist, doen we liever van papier. Kortere teksten, zoals social media-berichten doen we liever digitaal. Print en digitaal dienen dus een ander complementair doel, zo stelt Mangen.

Bron: drupa

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK